Пита од тиква
Во зимските месеци специјалитетите од тиква можат да бидат прав избор за вашите малечки.
Потребно е:
Пола килограм тенки кори
Околу еден килограм крупно изрендана тиква
Шеќер, ванилин шеќер
Масло
Презла
Цимет
Припрема:
Одвојте три кори и попрскајте ги со масло во тенок слој. Додајте рендана тиква и попрскајте ја со 2-3 лажички шеќер (во зависност од вашиот вкус), пола кесичка ванилин шеќер и една лажичка презла. Ако сакате цимет додате го и него, а за правите гурмани препорачуваме и ситно исецкани ореви.
Завиткајте ја кората и ставете ја во тава со масло. Постапката повторувајте ја додека не ги потрошите сите кори. Печете во загреана рерна на 170 – 200 степени. Питата е испечена кога кората ќе порумени. Ако не сакате да биде премногу крцкава, тогаш питата извадете ја од рерна на кратко и покријте ја со влажна крпа.
А потоа следи вистинско уживање!