ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Поленска кивавица
  Поленска кивавица

  Поленска кивавица

  Ако носот е “првиот филтер” на дишните органи, не е чудно што баш алергиски ринитис (стручен термин за поленската кивавица) е една од најчестите пролетни алергиски болести. Бидејќи ова е една од “болестите кои се зголемуваат”, зошто се повеќе и повеќе деца се разболуваат од неа, најдоброто што секој родител да знае како таа започнува, како изгледа и што е соодветен третман на поленов прав.

  Зошто се јавува “кивавицата на полен”?

  Оваа болест е предизвикана од алергиска реакција во носот на детето. На носната слузница, реакција има поленот (алергени) и антитела (кои ги созадва организмот на детето, кое има тенденција да алергии) што се манифестира со оток на слузницата која лачи провидон, “воден” исцедок.

  Како што носот е “првиот филтер” на дишните органи, не треба да изненадува што алергискиот ринитис далеку една од најчестите пролетни алергиските болести.

  Кога почнува?

  Не баш лесно да се погоди времето на цветање на поленот. Тоа зависи од времетраењето и карактерот на зимата.

  Постојат и треви кои цветаат во есенскиот период. Како амброзијата што расте долж речните текови и создава проблеми за алергиски деца некаде од крајот на август и во септември.

  Како изгледа детето кое има поленска кивавица?

  Лесно е да ги препознате, постојано шмрцкаат и киваат, го трљаат носот, и често имаат “крвави” очи поради алергиски реакции на слузницата на окото (алергиски конјуктивитис). Проблемите започнуваат со цветање на тревите.

  Како се поставува дијагнозата?

  Педијатарот ја прави клиничката дијагноза на алергиска поленска реакција многу лесно. Потврдата за дијагнозата се добива со алергиски третман. Се прават таканаречени “проби на кожата”, кои за петнаесет минути откриваат на која трева е алергично детето. Тие се многу едноставни и сигурни (ова не важи за мали бебиња), но исто така се достапни со многу разумна цена. Алергијата може многу точно да се детектираат со примерокот на крв (“од вена”), но ова е поскапа анализа.

  Откако ќе се дијагностицира, повеќето родители брзо учат да ја препознаат оваа болест кај нивните деца.

  Кои деца ги “напаѓаат” полен?

  Нема правила, но ретко се случува во првите години од животот. Постојат деца кои го добиваат првиот алергиски ринитис во петтата година, кај некои се случуваат во зрелоста. Сè уште не знаеме зошто кај некои деца, болеста започнува рано, а некои деца растат пред првите симптоми на алергиска кивавица.

   

  Има ли лек?

  Бидејќи поленот во овој регион не може да се избегне, столбот на одбраната од поленските кивавици се антиалергиски лекови:

  Антихистаминици

  Ова се лекови кои го блокираат ефектот на хистамин – еден од најважните (но не и единствените) медијатори на алергиска реакција. Антихистамините што се користат во последните две децении не продираат во мозокот и немаат ефект на спиење и имаат одлични терапевтски ефекти.

   

  Најчесто користен производ е лоратадин, дезлоратадин и цетиризин најчесто се користат кај децата, бидејќи имаат одлична ефикасност со минимални несакани ефекти. Голема предност е да се даде во само една утринска доза, така што опасноста од заборавање на лекот е ниска.

   

  Назални кортикостероиди

  Кортикостероидите за локална (назална) администрација не се “баукi”, но прекумерната употреба и продолжената употреба може да доведат до непотребни компликации. Ова се многу ефикасни лекови, но тие не треба да се земаат “на своја рака” – нека педијатарот ги пребрише и контролира ефектите од терапијата!

  Голем број деца со антихистаминици бараат дополнителна терапија со “посериозни лекови”, како што се кортикостероиди за локална апликација во носот.

   

  Кога да се започне со терапија

  Не морате да чекате алергијата да “запламти” и да ја започнете терапијата. Идеално,е неколку недели пред цветањето, да започнете со третманот, иако нема симптоми на болеста. Не е лесно да се одреди прецизно, но со првите пролетни денови, треба да започне превентивна антихистаминска терапија.

  Современата терапија на алергиски ринитис доведе до речиси целосна контрола на оваа болест. Критична е првата сезона на болеста кога детето и родителите сè уште не знаат за што се работи. Затоа, ако видите дека вашето дете кива или кашла во првите убави денови, контактирајте со педијатар, бидејќи непријатни симптоми и знаци на поленската кивавица може да бидат успешно третирани.

   

  А имунотерапија?

  Имунотерапија ветува и кај деца со алергиски заболувања. Станува збор за давање мали количини на алергени (за кои соодветните тестови дефинитивно покажаа дека предизвикуваат проблем кај детето), кој сега се даваат орално. Се започнува со мали концентрации на алергени кои постепено се зголемуваат и даваат на децата во определени временски интервали. Имунотерапија за алергиски ринитис (поленска кивавица) дава добри резултати кај постарите деца и возрасните, а еден од главните ограничувачки фактори е цената на производите кои се користат за долго време!