ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Поопширно за режимот на спиење на новороденчињата
  Поопширно за режимот на спиење на новороденчињата

  Поопширно за режимот на спиење на новороденчињата

  Новороденчињата немаат вграден часовник или сензор што разликува ден и ноќ. Поради практично постојаната потреба од храна, повеќето бебиња спијат во интервали од 2 до 4 часа, што значи дека мајката често не може убаво да се наспие.

  Овие карактеристики не се дефекти и со правилно одржување може да се разрешат. Општо правило е дека на новороденчето му се потребни барем 16 часа сон дневно-но оваа бројка во голема мера варира од едно бебе до друго.  Глад, скокови во развојот, немир во околината (телевизори, грмежи итн) и слично ќе влијаат на распоредот на спиење на бебето. 

  Од вториот до шестиот месец на бебето ќе му биде потребно помалку сон од првиот месец. Веќе до крајот на третиот месец некои бебиња ќе почнат да спијат по 6 часа во континуитет-ако имате среќа во текот на ноќта. Други бебиња, пак, ќе почнат да спијат подолги периоди ноќе дури по првата година. Тоа каде спие бебето и методот на заспивање што го користите се фактори што можат да влијаат на способноста на бебето да спие подолго. Во оваа фаза од животот, сите бебиња бараат 14-15 часа сон секој ден.

  На возраст од седум до дванаесет месеци, бебето веќе треба да спие долго и без прекини во текот на ноќта. Ваквата промена е резултат на тоа што неговите циклуси за спиење созреваат, како и на тоа што бебето не мора да јаде толку често. Како и во претходната фаза (два до шест месеци), тоа каде спие бебето и методот на заспивање што го користите можат да влијаат на должината на бебешкиот сон. На бебето и понатаму му се потребни 13-15 часа сон секој ден.