ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Попладневниот сон за детето не е потребен по две години?
  Попладневниот сон за детето не е потребен по две години?

  Попладневниот сон за детето не е потребен по две години?

  Додека попладневниот сон за помладите деца досега беше широко препорачан, истражувањата покажаа дека ова може да има мало негативно влијание врз нивното здравје и ноќниот сон.

  Ако сте се бореле со вашето двегодишно детеза да се заспиете во средината на денот, слободно може да се откажете без вина на совест. Имено, спиењето во средината на денот може да влијае на квалитетот на спиењето во текот на ноќта, велат експертите.

  Додека од една страна попладневниот сон се препорачува на помалото дете за да може да ги издржи целодневните активности, од друга страна, дневен одмор, по две години, може да има негативно влијание врз неговото здравје. Имено, детскиот ноќен сон може да се поремети  доколку го  испратиме детето дење на спиење.

  Американската национална организација за набљудување на квалитетот на спиењето објави дека децата кои штотуку прооделе до втората година треба да спијат 10 до 13 часа дневно. Додека попладневниот сон дури и по втората година се препорачува, австралиското истражување покажало дека спиењето во средината на денот резултира со понизок квалитет на спиење во текот на ноќта.

  Студијата беше спроведена кај помлади деца на возраст над две години кои спиеле во текот на денот и имале пониско ниво на квалитет на спиење во текот на ноќта. Професорот Карен Торп од Технолошкиот универзитет во Квинсленд смета дека децата навистина спијат премногу кога спијат попладне, откако правилно спијат цела ноќ.

  “Родителите  треба да  претпостават дека спиењето во текот на денот и ноќта се еднакви. Откако биолошки организам на децата не бара да спијат денски, принудувајќи ги всушност се прекине циклусот на спиење во текот на ноќта”, рече Торп за практична родителството.

  Сепак, студијата се фокусира на децата од раѓање до пет години и ги проучувала корелацијата помеѓу количината на сонот и здравјето на луѓето, како што се дебелината и однесувањето на децата, па многу научници не се убедени во нејзината коректност. Покрај тоа, постојат студии кои покажуваат дека на таа возраст понекогаш повременото поладневно спиење овозможува подобри когнитивни и психолошки резултати кај децата, објаснува д-р Ричард Фербер, директор на Центарот за педијатриски оддел за нарушувања на сонот во детската болницата во Бостон.