ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Пресвртници во првата година на бебето
  Пресвртници во првата година на бебето

  Пресвртници во првата година на бебето

  Како бебето расте, ќе почне да доаѓа до разни пресвртници. Со оглед на тоа што бебињата се разликуваат од бебе до бебе, секое бебе нема  да постигне  одредена пресвртница во одредено време.

  Развојни пресвртници до третиот месец

  До крајот на третиот месец, кај повеќето бебиња ќе забележите дека:

  – ги познаваат ликот и гласот на родителот

  – се смеат кога ќе го видат или чујат родителот

  – се интересираат за посложени визуелни слики и шари

  – се интересираат за лица на непознати

  – развиле подобра контрола  на главата

  – спијат во подолги временски блокови

  – развиле подобра координација

  – почесто се одбидуваат да посегнат и да фатат некој предмет

  Знаци за предупредување: Ако забележите нешто од следново кај вашето бебе во првите 90 дена, препорачливо е да стапите во контакт со лекарот.

  – бебето ги прекрстува очите

  – бебето тешко следи објекти со очите

  – бебето не одговара на гласни звуци или на гласот на родителот

  – бебето не се служи со своите раце (ниту, пак пробува)

  – бебето тешко ја држи главата