ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Прирачник за добар сон: Како бебето да спие подолго и поквалитетно?
  Прирачник за добар сон: Како бебето да спие подолго и поквалитетно?

  Прирачник за добар сон: Како бебето да спие подолго и поквалитетно?

  За мали бебиња, нормално е будење во зора, помеѓу 06:00 и 07:00 наутро. Времето за спиење кое се препорачува за бебето е околу 20:00 во вечерните часови и треба да се има на ум дека бебето спиело 10 часа до 6 часот наутро. Обидете се уште од првите денови,да се придржувате кон истото време за спиење бидејќи само така ќе ги научите децата да прават разлика помеѓу денот и ноќта со текот на времето.

  Помеѓу првиот и третиот месец на детето, детето постепено ја усвојува рутината за спиење и хранење, и многу е важно што јасно му покажете како да ги разликува секојдневните од ноќните активности. Ако сакате детото да спие со одредена доза на звуци од околината, направете го тоа исклучиво во текот на денот. Во текот на ноќта, детето нека спие во тишина. Светлината е исто така многу важна.

   

  Во текот на еден ден, детето треба да спие со дневна светлина или полусветлина, а ноќе не ја оставајте светлината. Ако ви олеснува да го проверите детето од време на време, оставете ја ноќната ламба преку ноќ, но поместете ја доволно од креветот за да не го наруши сонот. Ако креветчето не е далеку од прозорецот, пожелно е да ги спуштите ролетните или да ставите темни завеси, така што првите зраци на сонцето не го разбудат вашето дете. Не ја осветлувајте собата за време на ноќното хранење, бидејќи ќе го разбудите детето.

   

  По 6 месеци од животот, кај некои бебиња и многу порано, ќе нема потреба од ноќно хранење. Ако детето продолжува да се буди ноќе, дадете му неколку минути за да видите дали по кратко време повторно ќе заспие или е навистина гладно.

   

  Она што најчесто го попречува сонот на детето:

   

  Премногу светло рано наутро

  Често кревање надетето од креветот на најмалиот звук

  Влажни пелени

  Гладта

  Премногу или премногу малку спиење во текот на денот

   

  Ако вашето дете серазбуди рано наутро или во текот на ноќта, најлошото што може да направите е веднаш да го кренете бебето. Ова уште повеќе ќе го разбуди, а потоа вашата авантура ќе почне одново дури не заспие. Ако не плаче, доволно е да влезете, да разговарате малку, да го погалите и повторно да се смири и да продолжи да спие. Ако детето плаче, тоа значи дека е гладно, наспано, или нешто друго го мачи.

   

  Ако мислите дека бебето ќе спие подобро ноќе ако неговиот дневен сон е намален, не сте во право. Во овој случај, тоа ќе стане раздразливо и уморно, а ноќниот сон ќе биде испрекинат и неквалитетен.

   

  Решавање на проблемот со влажни пелени ќе го решите со купување на пелени за ноќна употреба со значително поголем капацитет на апсорпција.

   

  Ако детето легне во кревет околу 20 часот, обидете се да го прилагодите ритамот на спиење, така што дневниот одмор ќе заврши до 17 часот. Значи детето ќе има доволно време да се умори, и тоа нема да биде раздразливо.