ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Природно породување во неколку минути (ВИДЕО)
  Природно породување прикажано во неколку минути (ВИДЕО)

  Природно породување во неколку минути (ВИДЕО)

  3-те Фази за природно породување во продолжение:
  Прва Фаза: трае од 12 до 19 чаша. Во текот на оваа фаза бебето се спушта пониско во карлицата, а грлото на матката се шири и проширува. Контракциите се посилни и поредовни, се случуваат на секои 5-20 мин, што резултира со постојана болка во долниот дел на грбот проследено со грчеви. Приклучокот на слузот при отворањето на грлото на матката паѓа, што се гледа како кафеав или црвеникав исцедок. Водата, исто така, се распаѓа во текот на оваа фаза, која може да биде во форма на голем бран на течност или браздичка
  Втора фаза: втората фаза трае од 20 мин до 2 часа. Грлото на матката е проширено околу 10 см, а главата на бебето се движи надвор од цервикалниот отвор. Мајката дава напон и помага за време на породувањето за време на контракциите а во меѓувреме се одмара. Главата се ротира за да се соочи со грбот на мајката. Матката е поделена на активен сегмент кој го притиснува бебето надолу и пасивен сегмент, кој се релаксира и се протега, за да создаде простор за да помине бебето. Појавата на врвот на главата на бебето е позната како крунисување. Во оваа фаза може да се изврши епизиотомија, што претставува инцизија во средната линија за да се зголеми вагиналниот отвор за испорака на бебето. Со притисокот и напонот на мајката за време на контракции, главата на бебето продолжува, за време на неговото поминување низ вагиналниот канал. Откако главата на бебето ќе излезе од каналот за раѓање, главата и рамената почнуваат да ротираат, со што помагаат на рамената да помине низ каналот за раѓање. Рамената на бебето се вадат една по друга, за да се премине преку мајчината карлица. Откако рамената ќе се појават преку каналот за раѓање, остатокот од бебето лесно се лизнува. По раѓањето на бебето, папочната врвца се пресекува, од страна на лекар или акушерка.
  Трета фаза: Ова е последната фаза при породувањето, при што благите контракции ја протуркуваат плацентата од матката. Во оваа фаза, исто така, се охрабрува и мајчиното и детското поврзување преку контакт со кожа и доење.

  Како сето ова изглда визуелно, погледнете го видеото во продолжение;