ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Програмирање на распоредот за исхрана на бебето
  ПРОГРАМИРАЊЕ НА РАСПОРЕДОТ ЗА ИСХРАНА НА БЕБЕТО

  Програмирање на распоредот за исхрана на бебето

  Нема фиксни правила за тоа колку храна бебето треба да внесува.Секој модел е уникатен и има специфични потреби. Меѓутоа, опширини научни студии укажуваат дека најголемиот дел новороденчиња внесуваат 60-90 мл при доење на секои 3-4 часа.Ова варира од здравствената состојба, активноста, периодите на скокови во развојот, па дури и од временските услови. Како што ќе расте, бебето поретко ќе бара да јаде.

  МЕРЕЊЕ НА ИСХРАНАТА НА БЕБЕТО, ПРВ МЕСЕЦ

  При утврдувањето на соодветен распоред на исхрана за вашето бебе, имајте ги предвид следниве три мерила.

  Пораст на телесната содржина: По првата недела – во текот на која бебето може да загуби и до 10% од килажата при раѓањето – тежината на новороденчето типично расте до 30 г дневно.Кога килажата се зголемува со ова темпо, бебето добива доволно храна. Забележете колку пораснала тежината на вашето бебе при следната посета на сервисната служба. Ако растот ја следи оваа динамика, или е близу до неа, ќе знаете дека бебето добива доволно храна.

  Физички знаци: Вродениот рефлекс на барање со устата може да биде мерило за апетиотот. Ако бебето е гладно, ќе го активира рефлексот- устата ќе му биде отворена и ќе изгледа како да бара храна.

  Пелени: Најчесто, добро хранетите деца ќе валкаат 6-8 пелени дневно.