ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Прва половина од 4-ти месец во бременоста
  Прва половина од 4-ти месец во бременоста

  Прва половина од 4-ти месец во бременоста

  13та недела

  Се повеќе се намалуваат типичните тегови на рана бременост, посебно утринските мачнини и повраќања како и раздразливоста или тешкотијата која се јавува кај некои трудници. Се навршува создавањето на емрогенезата, во кој ризик настапува спонатиот абортус а изнесува околу 15%. Превземањето на многубројни функции од жолтото тело од страна на постелицата се стабилизира како и протокот на хормони во бременоста. Ризикот за спонтан абортус се намалува до 10% кој константно трае до 28 недела.

  14та недела

  Најголемиот број на труднити оваа и наредната седмица ги доживуваат како најдобри во својата бременост, а поголемиот број на тегоби исчезнуваат. Лицето на вашето бебе е се повеќе развиено. Се препознава носот, формирани се образи, ушите се на страна на вратот према главата, а очите се се поблиску едно до друго. Штитната жлезда го заврува својот развиток и спремна е за почеток на креирање свои хормони. Во машкиот фетус се развива простата, а во женскиот фетус јајниците се спуштаат во малата здела.