ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Различни облици на спонтан абортус
  Различни облици на спонтан абортус

  Различни облици на спонтан абортус

  Различни облици на спонтан абортус

  Надминување на абортусот (abortus imminens), симптомите се крварење без болки. Ако ултразвучниот преглед покаже дека плодот е жив, таквата бременост е можно да се задржи.

  Почеток на спонтан абортус (abortus incipiens), тука болките и крврењето се многу појаки. Во овој случај е можно да се задржи плодот доколку навремено се спаси плодот.

  Абортусот е во тек (abortus in tractu)- ова е комбинација на спонтан абортус карактеристичен по голема болка и крварење, а плодот (или неговите делови) се во каналот на матката. Нецелосен спонатн абортус (abortus incompletes),значи дека додека трае крварењето болките грлото на матката е отворено.

  Целосен абортус (abortus completus), е ситуација во која болките и крварењето се смирени а грлото на матката затворено.

  Задржан спонтан абортус (missed abortion) е назив за спонатн абортус и плод кој нормално се формирал, но престанала работата на срцето.

  Анембрионална бременост (graviditas anembrionalis), англискиот назив е (blighted ovum), што во превод значи намалена јајце клетка. Станува збор за бременост кај која не доаѓа до раџвој на ембриобласта, дел во кој се равива ембрионот, а ќелијата служи за исхрана на плодот (трофобласта) која се развива за кратко време.

  Растечки мол – Мола хидатидоза е посебна форма на абортус кога станува збор за богата дегенерација на трофобласта.

  Не комплициран и комплициран фебрилен спонтан абортус со висока температура која се лечи со антибиотици.

  Цервикале спонтан абортус е ситуација во која одредени делови од плодот се наоѓаат во долниот дел на матката и не можат да излезат, бидејќи постојано е стиснато до матката.