ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Развој на бебето(4-6месец)
  Развој на бебето(4-6месец)

  Развој на бебето(4-6месец)

  Фина моторика

  3-4 месеци

  • фаќа предмети со цела тупаница

   

  4 месеци

  • го гледа и го тресе предметот во раката

  • става играчки во устата

  • си игра со рацете

   

  5 месеци

  • ја зема тропалката која му е на дофат

   

  6 месеци

  • фаќа со цела рака и испружен палец

  • ја фаќа посочената играчка со двете раце

  • ја преместува играчката од рака на рака

   

  Говорни вештини

  4 месеци

  • на говорот на мајката одговара со гугање

   

  5 месеци

  • вокализира два или повеќе гласови

   

  6 месеци

  • Го модификува гласот на тоновите како да пее

  • го модулира гласот во сила, висина и должина

   

   

  Интелектуална способност

  5 месеци

  • става сè во устата (усно испитување на  светот)

  • манипулира со предмети и ги гледа

  • намерно произведува звуци со предметите

   

  Голема моторика

  4 месеци

  • Кога го ставаме во седечка положба,  ја крева главата

  • Ја става пелената кон лицето

  • Во исправена положба, ги прекрстува нозете

   

  5 месеци

  • Седејќи потпрено, главата му  е фиксирана

  • Се спушта на подот со врвовите на прстите

   

  6 месеци

  • може да седи долго потпрено

  • Кога го држиме исправено, се опира на нозете

  • Се свртува од предниот дел до грбна позиција

   

  Перцепциски способности

  4 месеци

  • забележува мали предмети на масата

  5 месеци

  • гледа во околина  вртејки ја главата кон  изворот на звук

   

  6 месеци

  • Обрнува внимание на говорот на другите

  • Држи коцка во секоја рака и гледа во третата

  • гледа и досегнува предмети

   

  Социо-емоционален развој

  4месеци

  • гласно се смее

  • ја бара маја си која го довикува

   

  5 месеци

  • Позитивна реакција на секоја човечка фигура

   

  6 месеци

  • Спие околу 16 часа

  • разликува познати од непознати особи

  • Се лути ако се му се земе играчката

   

  6-7 месеци

  • се смее на неговиот лик во огледало