ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Развој на детските нозе и стапала
  Развој на детските нозе и стапала

  Развој на детските нозе и стапала

  Начинот на кој децата одат е различно како и нивните карактери.

  Повеќето деца почнуваат да одат свртени со своите нозе кон надвор, што е рамнотежна позиција. Но, во првите две години, речиси сите деца имаат стапала свртени кон внатре. Постојат две причини за таканареченото  гулаб стапало. Прво, тоа е нормално виткање на ногата останато од положбата на плодот во матката. Второ, кај доенчињата ретко пред две години, се јавува вдлабнатина на стапало, па така бебето со цел да компензира, при одење ногата ја движи навнатре за да постигне агол и за подобра распределба на тежината.

   

  Нормален развој на нозете и стапалата:

  Свиткани нозе од раѓање до три години

  При проодување нозете се свртени кон надвор, како кај балерините

  На возраст од осумнаесет месеци до две или три години стапалата се свртени кон внатре

  По тригодишна возраст, децата развиваат прав од

  Ако вашето дете може да трча и да не се сопнува, не грижете се за нозете што се вртат навнатре. Тоа најчесто се коригира само од себе. Но, ако се повеќе и повеќе се сопнува од неговите нозе, разговарајте со ортопед. Одењето  на прсти обично исчезнува по втората година.

   

  По тригодишна возраст, децата развиваат прав од

  До третата година, обично се јавува вдлабнатина на рамните детски стапала, а ако детето и понатака има спуштени стапала ( рамни табани) и нема проблеми или болка, третман не е неопходен. На возраст од 4 до 6 години, многу деца имаат умерена склоност кон  т.н. “фудбалерски нозе”, но  најдоцна до адолесценцијата нозете сами по себе се исправаат.

  Важно е да се обрне внимание на необичните навики на одењето на детето. Ако забележите дека детето куца, ако детето ја влече едната нога и чудно оди, на пример, како патка, се жали на болка или почнува да одбива да оди по проодувањето, консултирајте се со доктор.