Рецепти за каши со житни култури
Житарици или цералии според одредени препораки се првата цврста храна на бебето која треба да ја проба .
Житариците главно содржат јаглени хидрати, или износот во нив варира, во зависност од видот на култура. Во житни култури е присутен повисока количина на скроб кој претставува главен извор на енергија, горниот слој (лушпата) е богата со растителни влакна кои се растворливи и нерастворливи – целулоза, чија улогата се рефлектира во одржување на функцијата на гастроинтестиналниот тракт.
Житариците се добар извор на железо, калциум и витамини од Б-група, фолна киселина.
Житариците се првиот избор за добар почеток, а редоследот на воведување житни култури е следниот:
Петти и шести месеци – ориз и пченка
Во седмиот и осмиот месец – овес, просо, пченица, јачмен, ‘рж и хељда
Мојата прва оризова каша
Потребно е:
30ml. Адаптирана млечна формула или мајчино млеко
1,5 лажици оризови снегулки
Во претходно подготвена топла адаптирана млечна формула или млечно млеко додајте ги оризовите снегулки и фино соединете ги.
Каша со гриз и овошје
Потребно е:
50ml адаптирана млечна формула или мајчино млеко
2 лажички гриз,
½ јаболка.
На претходно подготвена адаптирана млечна формула млеко или мајчино млеко додадете испасирано јаболко, гриз и убаво соединете.
Хељдина каша со млеко
Потребно е:
100ml. прилагодена млечна формула или мајчино млеко,
100ml. вода,
10гр. Гриз од хељда
Водата загрејте ја , и кога ќе зоврие, постепено, со постојано мешање се додава гризот од хељда. Гответе на тивок оган 2-3 минути. Во подоладениот хељдин гриз додадете го млекото. Кашата е многу хранлива и му се дава на детето по шестиот месец.