ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Режим на спиење, претерана стимулција
  Режим на спиење

  Режим на спиење, претерана стимулција

  Ако бебето е будно по времето кога е доволно изморено за да се активира режимот на спиење, се јавува ризик од претерана стимулација. Во таква состојба бебето тешко заспива. Обидете се да стапите во режим на спиење со следниве техники.

  1. Избегнете ја појавата на претерана стимулација воопшто. Кога ќе се јават знаци на замор кај бебето, помогнете му да стапи  во режим на спиење.

  2. Ако бебето веќе станало претерано стимулирано, не трудете се да го забавувате. Не давајте му играчки, тропалки или други видови стимуланси.

  3. Фатете го бебето во “нишалка”. Наметнете лесно ќебенце врз него и вашето рамо за да му биде потемно.

  4. Смирете го со движење. Ставете го во количка и свртете еден круг во маалото или ставете го во автомобил и повозете се во населба. Поседете 15 минути во нишалка со него.

  5. Ако немате успех, пуштете го да се исплаче. Оставете го на безбедна локација и почекајте неколку минути. Со плачењето ќе се ослободи вишокот енегргија и бебето може автоматски да стапи во режим на спиење.