ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Сакате да забремените? Спијте!
  Сакате да забремените? Спијте!

  Сакате да забремените? Спијте!

  Сакате да забремените? Спијте!

  Новите истражувања на Универзитет во Тексас (САД), покажуваат дека доволната количинана сон во текот на ноќта и тоа како е важна доколку сакате да забремените.

  Како сонот влијае на плодноста?

  За успешен зачеток одговорен е хормонот мелатонин кој има важна антиоксидативни својства и ги штити јајни ќелии од оштетување, посебно за време на овулација. Тој во мозокот се лачи како отсустност на светлина и дерктно е поврзан со сонот. Најголемо количество на мелатонин е од 3 до 5 часа откако ќе заспиете. Со тоа, 8 часа сон и тоа како се препорачуваат на жените кои сакаат да ја подобрат плодноста а воедно да го одморат својот организам од секојдневниот стрес.