ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Само 5 проценти од трудниците раѓаат во терминот за породување
  Само 5 проценти од трудниците раѓаат во терминот за породување

  Само 5 проценти од трудниците раѓаат во терминот за породување

  Бременоста трае од 37 до 42 седмици, а ова зависи од добата, телесната тежина и генетиката. Така, трудниците кои се постари, но и оние кои имаат вишок килограми, раѓаат и до 12 дена подоцна од терминот.
  Терминот за пороување, жената не би требало да ја сфати како дефинитивна бидејќи варира и до 5 седмици. Само 5 проценти од жените раѓаат во терминот, а 70 проценти раѓаат 10 дена пред крајниот термин.
  Просечна бременост од овулација до бременост трае 38 седмини и два дена, иако е вообичаено траењето да биде 40 седмици или 9 месеци, покажала студија која е правена на 125 труднници. Меѓутоа, постарите трудници родиле до 12 дена по терминот, како и оние кои имале вишок килограми.
  – Бременоста варира до 37 дена, па трае од 37-ма до 42 седмица, а на тоа големо влијание има добата, телесната тежина и генетиката. Просечната бременост трае 268 дена, објаснува др. Anne Marie Jukic, која го спровела ова истражување..
  .