ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Само 5 проценти од трудниците се породуваат во термин
  Само 5 проценти од трудниците се породуваат во термин

  Само 5 проценти од трудниците се породуваат во термин

  Само 5 проценти од трудниците се породуваат во термин

  Породувањето најчесто започнува од 37 до 42 недела, а за тоа кога ќе се породите зависи телесната тежина и генетиката. Па така, постарите трудници, но и оние кои имаат вишок на килограми раѓаат и до 12 дена покасно од терминот.
  Терминот за породување на жената не би требало да се сфати најточно од причина што тој варира и до 5 недели. Само 5 проценти од сите жени се породуваат во термин, а 70 проценти раѓаат 10 дена порано од терминот.
  Просечна трудница од овулација до породување има 38 седмици и два дена, иако е вообичаено да има 40 седмици или девет месеци, покажала студија која била направена на 125 трудници. Просечната бременост трае 268 дена.