• Нема производи во кошничката.
a
  >  Деца   >  Сирење во исхраната на бебето
Сирење во исхраната на бебето

Сирење во исхраната на бебето

Кога и како може бебето да јаде сирење?

Ако бебето не е склоно кон алергии, сирењата најчесто се даваат на бебето помеѓу 8 и 10 месец од животот. Ако бебето има алергија на млечни производи (кравјо млеко или протеини од лактоза) или постои сомнеж, потребно е да се почека детето да е постаро. Во секој случај, неопходно е да се консултирате со педијатар за бебето во врска со воведувањето на сирењето во неговата исхрана.

Сирењето е одличен избор за бебето, бидејќи обезбедува голема количина на калциум, добри масти и протеини. Прво воведувајте поблаги сирења во исхраната на бебето.

Добар избор е да  направите finger food за бебиња со давање изрендано сирење и да чекате бебето само да го земе за ужинка.

Дали “меките” сирења се погодни за исхраната на бебето?

Сирењата како што се бри, фета, камембер, сино сирење се меѓу оние што се нарекуваат “soft” или “меки” сирења. Овие сирења обично се направени од сурово млеко. Кремсирот  не се смета за меко сирење, бидејќи е пастеризирано.

НИКОГАШ не им  ги даваме домашните сирења купени на пазарот или направени од баби и дедовци во селата. Преку нив децата најлесно се инфицираат со листерија. Бебињата треба да  јадат само пастеризирани сирења.

Најбезбедни видови сирења се рикотата, крем сирење, преработени сирења и тврди сирења како чедар и пармезан. Исто така, производи како јогурт генерално се сметаат за безбедни за бебињата и за бремените жени. Секогаш проверувајте ја декларацијата за да бидете сигурни дека производот е направен од пастеризирано млеко.

Како да направите свежо сирење прилагодено на потребите на вашето бебе?

Ситното сирење е добар избор ако е прогласено за правилно и пастеризирано. Најлесен начин за бебето да го прифати сирењето е да се прилагоди на текстурата. Ако сирењето е премногу тврдо или лепливо, можно е бебето да него јаде од оваа причина. Не би било лошо да се изренда малку сирење и да го  помешате со една лажица јогурт за да добиете мазна и мека мешавина.