ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Со допир, научете го вашето бебе на нови зборови
  Со допир

  Со допир, научете го вашето бебе на нови зборови

  Со допир, научете го вашето бебе на нови зборови.

  Скокоткањет на бебините ноџиња е преслатно и за родителите и за бебето и уживаат за тоа, но новите истражувања покажуваат дека тоа скокоткање за бебето значи нешто повеќе, поточно може да научи нови зборови.
  Истражувањата покажуваат дека допирот на родителот може да им помогне на бебињата полесно да научат нови зборови преку континуиран разговор помеѓу родителите. Ова истражување има опфатено 48 бебиња постари од 4 месеци.
  Допирот се разбира како начин да се пренесе емоција но новите истражувања покажуваат дека доенчето може да се поврзе допирот со говорот. До сега се направени различни истражувања кои покажуваат дека допирот е битен за психофизички развој на детето, но ова е прво истражување кое ја истражува поврзаноста на допирот и учењето на јазикот.
  Учењето на нови зборови претставува предизвик и за бебето бидејќи тие ги слушаат поголемиот број на зборови кога родителите континуирано им говорат .
  Родителите ретко прават пауза кога зборуваат со бебето така да бебето тешко ќе ги изговори зборовите.
  Родителите ретко парават пауза кога зборуваат со бебето, така што многу е тешко бебето да ги повтори изговорените зборови. Бебето мора да пронајде зборови пред да ги поврзе со правото значење. Бебето прво ги учи деловите од телото а родителите треба да ги допираат деловите на бебињата додека ги изговараат зборовите.