ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Со игра против рамни стапала
  Со игра против рамни стапала

  Со игра против рамни стапала

  Не постои подобар начин да се спречи појавата на рамни стопала отколку редовно вежбање. Масажата на бебето е исто така многу ефикасна, бидејќи ја зголемува чувствителноста на нервните завршетоци во табаните, како и правилен развој на мускулите.

  Ако имате бебе “кое ќе лази”

  По шест месеци, повеќето деца покажуваат интерес да се движат од место до место. Сепак, бидејќи тие се уште не се подготвени за одење, за нив останува само лазењето. Ако ова е случај со вашето дете, овозможете му да се движи колку што е можно повеќе и да се потпира на нозе, држејќи се на цврста поддршка.

  Кога ќе стапне на нозе

  Штом тоа почнува да оди, детето всушност ги вежба и ги зајакнува мускулите. Не е добро  детето постојано да се зема во раце или става во “дубак”, бидејќи во тоа време неговите мускули се пасивни и не прават ништо. Многу подобро решение е да му овозможите да оди босо по трева, песок или килим.

  За малку поголемо дете

  Кога ќе достигне одредена вештина, поттикнете го детето да застане на прстите и да трча. Прескокнување на јаже, играње на “школка” или одење по тесна преграда се многу добри вежби за развивање на фронталната мускулатура на стапалото.

  Бескорисни вежби

  Некогаш, се употребувале вежби како “фаќање марамче со ножните прсти” за да го поттикнат развојот на стопалото, која нема цел, бидејќи тие сугерираат погрешни движења. Детето ги притиска прстите на нозете и ги става во позиција што е спротивна на онаа што му е потребна за соодветно одење, трчање и скокање.