Совети од нутриционисти: Зачини кои не се препорачуваат на трудници
Совети од нутриционисти: Зачини кои не се препорачуваат на трудници
Кога е исхраната во прашање, трудниците мораат да бидат внимателни и да избегнуваат храна која може да им штети. А кои зачини би требало да се избегнуваат прочитајте во продолжение.
Поголемиот број на тревки кои се користат во кулинарството, можат да се користат и во текот на бременоста, но во мали количини, за да не предизвикате грчеви и предвремено породување. Тука спаѓаат, целер, чили, цимет, оригано, магдонос, нане, рузмарин, шафран, рузмарин, мајчина душица.
Некои зачински билки, предизвикуваат контракции на утерусот, па можат да предизвикаат зголемен крвен притисок, но и проблеми при породување.
Во бременоста, не се препорачуваат:
Босилек, а посебно неговото масло, кој е стимулатор на матката, па може да се користи единствено по породувањето.
Ким, може да предизвикува грчеви и предвремено породување.