ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Спиење со бебе во ист кревет
  Спиење со бебе во ист кревет

  Спиење со бебе во ист кревет

  Кога станува збор за спиење во ист кревет со бебето, постојат контрадикторни мислења. На некои места ќе слушнете дека е многу опасно и дека тоа не е добро во психолошка смисла, додека други ќе ви дадат совет дека заедничкото спиење е важно за правилниот ментален развој на бебето. Ќе се обидеме да ви ги покажеме сите предности и недостатоци на спиењети со бебе во ист кревет.

   

  Делење на креветот со бебето

   

  Кај бебињата помлади од шест месеци, се советува да спијат на грб за да го намалите ризикот од SIDS, но во вашата соба, за да можете да го видите и да го слушнете. Но многу родители веруваат дека ќе им биде поудобно ако бебето ја помине ноќта со нив во кревет. Особено ако го доите вашето бебе, тогаш ќе биде најлесно за вас. И како ќе функционира тоа и дали е добро за вас?

  Придобивките и недостатоците на делењето на креветот со бебето

  Предности на спиење во кревет со вашето бебе

   

  Најчеста причина за заедничко спиење е тоа што полесно можете да го доите бебето. Ако го делите креветот, бебето лесно и често ќе биде во можност да цица, и нема да мора да станувате. Ова, исто така, го олеснува спиењето, а бебето може дури и да си цица додека спиете. Ова во голема мера го олеснува спиењето и исцрпеноста на мајките кои треба да стануваат за да го нахранат бебето. Мајките кои го дојат бебето на барање веројатно ќе дојат полесно и подолго.

   

  Доенчињата кои спијат во иста просторија со нивните родители имаат помал ризик од SIDS, а заедничкото спиење овозможува да поминете повеќе време со вашето бебе и да стапите во контакт со него. Спиењето во близина на вашето бебе значи дека ќе бидете во близина на него и во текот на ноќта и ќе го мазите и допирате почесто, давајќи му на вашето бебе доверба дека секогаш сте таму за него.

   

  Важно е да знаете дека бебето треба да биде безбедно, да обрнете внимание на прекривките и перниците, за да не може ништо да го поклопи бебето за да се намали ризикот од гушење. Исто така е важно дека никој друг нема да легне врз него. И да се знае дека родителите не пушат, пијат алкохол или лекови кои можат да предизвикаат поспаност ако спијат со бебето во кревет.

   

  Бебето го смирува присуството на родителите. Таквите бебиња нема да плачат често и ќе имаат подобар квалитет на спиење, и ќе ви биде полесно да ги смирите.

   

  Помалку спиење со бебето во кревет

  Иако синдромот на ненадејна смрт на новороденче, е реткост, ризикот се зголемува ако оние родители кои спијат со бебето:

   

     Пијат алкохол;

     Пушат (дури и ако не пуши во куќата);

     Тие земаат лекови за смирување или други кои предизвикуваат поспаност (обележани со триаголник на пакетот).

   

  Ризиците постојат дури и кога бебето е:

     Помладо од три месеци;

     Предвремено е родено (пред 37-та недела од бременоста);

     Тоа е роден со телесна тежина помала од 2.500 грама.

   

  Еден од по-ризичните начини за спиење со бебето е на фотелја или троседот, бидејќи ризикот се зголемува. Не е добро да заспиете со бебето во ризична положба, треба убаво да се наместите на простран кревет, каде спиењето е безбедно и вашето бебе има доволно воздух.

   

  Дали бебето дише додека спие?

   

  Делењето на кревет со бебето значи дека ќе имате помалку место, повеќе коцање, сецкање на сонот и помалку релаксација. Дефинитивно не е исто како кога си сам. Ако вашето бебе се навикне да спие до еден од родителите, тоа може да биде проблем да го оставите некој да го чува, бидејќи тоа само вас ќе ве бара. А сечењето во друг кревет и соба веројатно ќе биде долг и тежок процес. Многу ќе зависи од тоа колку години има детето.

   

  Друг потенцијален недостаток е тоа што делењето кревет може да влијае на вашиот сексуален живот. Многу родители ја сметаат идејата за секс во креветот со детето потполно неприфатлива. Но, постојат и други места за одржување на сексуалниот живот J.