ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Средината и бебе – безбедноста – Стратегии во кујната
  Средината и бебе- безбедноста - Стратегии во кујната

  Средината и бебе – безбедноста – Стратегии во кујната

  Кога бебето ќе стане поподвижно, на возраст од околу 9 месеци, тоа пополека ќе почне да ја истражува околината во која живее. За вашето бебе да се движи во безбедна средина, ќе треба да поработите на бебе-безбедноста во домот. Некои родители за ова најмуваат професионални служби, но и сами лесно можете да го направите истото. Откако родителите ќе ги сфатат основните концепти на бебе-безбедноста, можат да ги применат и на другите домови и простории што ќе ги посетуваат со бебето.

  Стратегии во кујната 

  Кога готвите или месите, препорачливо е бебето да не биде во кујната. Зголемете ја бебе-безбедноста во кујната со следниве мерки.

  1. Сите ножеви, остри кујнски алатки и пластични кеси треба да стојат во заклучена фиока.

  2. Тргнете ги средствата за чистење, апаратот за гаснење пожар и другите потенцијални извори за труење на висока полица.

  3. Обезбедете ги сите апарати. Поставете брава на фрижидерот и пластични штитници на копчиња на шпоретот. Проверете дали вратите на машината за садови  и компакторот за ѓубре убаво се затвораат. Исклучете ги од струја апаратите што не ги употребувате.

  4. Бидете безбедни при готвењето. Првенствено користете ги задните рингли, а сите рачки на тавите и тенџерињата свртете ги кон ѕидот или нека бидат надвор од дофат на бебето.

  5. Имајте една фиока или полица од ормар што бебето смее да ја истражува. Наполнете ја со дрвени лажици, тавички и тенџериња, пластични садови и други безбедни предмети.