ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Стегање на забите
  Стегање на забите

  Стегање на забите

  Бруксизмот го опфаќа секое шкрипење или стегање на забите “на празно” доколку не џвакаме и не голтаме. Последиците се неопределени затоа што овој феномен се случува од време на време.

  Бруксизмот не е ретка појава кај децата. Најчесто е застапен кај децата до 12-тата година и во 33% од случаите, иако статистиките не се доволно прецизни.

  Најчесто се јавува во периодот кога излегуваат млечните или сталните заби, а исчезнува после нивното целосно излегување. Кај децата е многу повеќе застапено ноќното шкрипење и родителите ретко и најчесто сосема случајно го забележуваат.

  Причинителот за шкрипењето со забите може да биде различен. Најчеста причина е неправилниот контакт помеѓу забите, инфекциите, неправилната исхрана, алергијата, паразитските заболувања и хормонските заболувања.

  Шкрипењето на забите понекогаш предизвикува болка во вилицата, главоболка и трошење на забите. Истрошените заби можат да покажат чувствителност на топло и ладно затоа што пука глеѓта.

  Доколку шкрипењето на забите трае долго време детето треба итно да се однесе на преглед кај стоматолог како на време би се исклучиле сериозни пореметувања.