ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Што ако детето ве фати за време на секс?
  Што ако детето ве фати за време на секс?

  Што ако детето ве фати за време на секс?

  Дали користите прилики додека детето спие, гледа цртани филмови, свири или учи во неговата соба? Но, што ако се разбуди, се досадува, или треба да побара нешто итно од вас ? Дознајте како децата од различна возраст реагираат кога родителите ќе ги фатат на дело што можете да направите тогаш

  Ако имате деца и не се откажувате од сексуалниот живот, мора барем еднаш да сте се најдете во ситуација кога вашето дете скоро ве фатило во акција. Клучниот збор е скоро. Ако тоа се случи, важно е да се поставите и да му објасните на вашето дете што се случува. Но, пред да кажете нешто, проценете што детето слушнало, видело и дали воопшто го интересира што се случува.

  “Наместо да врескате, паничите во потрага по облека или трчате во тоалет, останете смирени. Така да нема да го исплашите детето со вашата избезумена реакција. Прашајте го смирено дали нешто му треба или кажете му дека на мама и тато им треба малку време за себе и не плашете го. Тоа во голема мера помага во спречувањето на страв и анксиозност кај детето “, советува психологот Аза Браун.Точните одговори зависат од возраста на детето.

  За бебињата не грижете се, дури и ако се во собата

  Многу семејства спијат во кревет со бебе или бебе креветче во иста просторија. Психотерапевт Џенифер Клајн Naparstek за cnn.com вели: “Нема ништо штетно во тоа што родителите искажале љубов во близина на бебето кога спие до нив или е го прават, тоа не е занчајно за нив.

  Може да се исплашат деца од предучилишна возраст

  Помалите деца можат да бидат исплашени од звуците што ги слушнале и можете да ги убедите дека сè е во ред. Немојте да ги лажете, објаснете дека мама и тато се гушкале на посебен начин, како само возрасните се гушкаат. Кажете им дека никој не е повреден, и застанете таму ако детето нема дополнителни прашања.

  Училиште децата учете ги да ја почитуваат приватноста

  Децата се љубопитни на оваа возраст, тие се заинтересирани за секс, но во исто време не сакаат да зборуваат за оваа тема. Психологот Аза Браун вели дека момчињата биле изложени на порнографија на 10 години. Според истражувањата, ако детето ги фати родителите надело, тоа нема да ја предизвика неговата љубопитност колку изложеноста на телевизија и медиуми, каде што може да се види таква содржина. Оваа возраст може да биде вистинско време да го научите детето да ги почитува границите и приватноста на другите. Кој веројатно сами ќе заклучат по такво искуство.

  На тинејџерите им се гади

  Општото чувство со кое се соочува тинејџер во оваа ситуација е гадење. Тие се чувствуваат чудно да мислат дека нивните родители имаат секс, и кога ќе станат сведоци на тоа, тие ќе преферираат да го игнорираат настанот. Родителите мора јасно да објаснат дека сексот е нормална работа што се случува помеѓу двојките и дека нема причина за одвратност. Исто така, станува идеална можност да зборувате за контрацепција и безбеден секс со вашиот тинејџер.