ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Што е Aпгар оценка
  Што е Aпгар оценка

  Што е Aпгар оценка

  Оценката на Апгар е збир од оценките кои бебето ги добива по раѓањето и кои ја одредуваат неговата состојба и потенцијалната потреба за итно реагирање.

  Што е оценето според резултатот на Апгар:

  срцевите отчукувања;

  плачот и дишењето;

  мускулен тонус;

  реакција на допир;

  боја на кожата.

  Кои оценки може да ги добие бебето?

  Во зависност од состојбата, за секој даден параметар, се добива нула, еден или два бода. Бебето се оценува по првата минута и по петтата минута од породувањето и добива две оценки (пр. 10/10).

  Вкупно 10 е највисока оценка и означува одлична состојба. Оценката 9 сеуште е одлична, оценката 8 означува дека бебето е малку заморено, додека оценките 5, 6 и 7 се знак на полоша состојба и на такво бебе му е потребна помош по раѓањето.

  Оценките 4 и подолу се знак дека бебето му треба интензивен надзор и помош и сместување за полуинтензивна или интензивна нега.