ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Што е фонтанела
  Што е фонтанела

  Што е фонтанела

  Бебиниот череп не е формиран во пренаталниот период, како остатокот од скелетот, за да може да помине низ тесен канал за раѓање за време на бременоста. Ќе ја забележите Фонтанелата на главата на вашето бебе како меко место што пулсира. Всушност таа е цврста мембрана што се наоѓа на отворите на черепот. Коските на черепот на бебето нема да растат веднаш по раѓањето за да му овозможат на мозокот на бебето да се прошири, бидејќи значително се зголемува во текот на првата година.

  Колку фонтанели има ?

  Постојат две фонтанели. Поголемата или предната фонтанела се наоѓа на врвот на главата, во форма на дијамант и може да биде широка до 5 см. Оваа фонтанела ќе се затвори кога бебето ќе наполни една година (понекогаш дури и година и половина), а процесот на затворање започнува во шестиот месец на бебето.

  Задната фонтанела е со триаголна форма помала од 1,5 cm во дијаметар и не е лесно да се најде. Обично таа е потполно затворена кога бебето има три месеци.

  Забележав дека фонтанелата на бебето пулсира, дали е тоа нормално?

  Фонтанелата е нормална ако е рамна и ако вашето бебе има смеѓа или ретка коса, сигурно ќе забележите пулсирање. Ова е нормална појава. Кога бебето плаче, фонтанелата ќе се појави и не треба да се грижите премногу.

  Фонтанала на моето бебе е малку вовлечена, што да правам?

  Вовлечена фонтанела може да биде знак за дехидрација. Надојте го бебето, но во секој случај веднаш контактирајте го вашиот лекар. Фонтанела, која е постојано испакната, може да укаже на зголемен притисок во главата и потребна е итна медицинска помош.

  Дали треба посебно да ги негувате деловите од главата каде што има фонтанели?

  Не треба да се грижите посебно за фонтанелите. Единствено важно е бебето секогаш да има капа на главата кога излегува до првиот роденден. Без оглед на времето, а особено кога е студено и кога сонцето сјае, треба да има некоја платнена или волнена заштита на фонтанелите. 

  Се плашам при негување на бебето, да не му ги повредам фонтанелите!

  Нема потреба за загриженост, бидејќи на никаков начин нема да му наштетите на вашето бебе за време на нормална нега. Дури и постарите браќа и сестри ако понекогаш малку се погруби во играта со новороденчето не можат да ја оштетат таа цврста мембрана. Не дозволувајте вашиот неоправдан страв да влијае на грижата за бебето, бидејќи може да ве направи нервозни без потреба.