ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Што ни кажуваат бебешките очи и движењата со рацете?
  Што ни кажуваат бебешките очи и движењата со рацете?

  Што ни кажуваат бебешките очи и движењата со рацете?

  Преплашен изглед, стиснати тупаници и вкочането тело јасно “велат” дека нешто не е во ред. Ако, веднаш штом ќе влезете во собата или се свртите кон бебето, тоа нежно мафта со рацете и нозете, несомнено е радосна. Уморно бебе  обично ги трие очите, а кога е гладно ги склопчува. Сепак, овие движења често не се нагласени, па затоа е тешко да ги забележат и правилно да се толкуваат.

   

  Особено внимание треба да се посвети на очите на бебето – неговите зеници се прошируваат кога нешто им го привлекува вниманието. Децата, инаку, имаат пошироки зеници од возрасните, и тие ќе ги шират уште повеќе во друштво на возрасните. Ако тие се особено заинтересирани за нешто, зениците  ќе бидат уште пошироки. Внимателно набљудувајте ги очите на бебето и наскоро ќе сфатите што го интересира и на што највеќе реагира.

   

  Во подоцнежниот развој, малите почнуваат да користат различни движења и мимики за да ги изразат своите желби; бебето ќе  посочи со прстот на она што го сака или ќе ве задржи за рака и ќе го покаже местото каде што сака да оди. Обрнете внимание на она што се обидува да ви каже така што ќе му покажете  дека разбирате што мисли со зборовите: “Сакашда ти донесам сокче, нели?”

  Малите деца го користат основниот јазик на телото. Ако детето не сака да ве слуша вашите зборови или предупредувања, тоа ќе ги покрие ушите со рацете. Кога не сака да погледне во нешто, затоа што се плаши или лути, бебето со дланкитеги покриваат очите. Говорот за тело, исто така, може да биде клучна алатка за да откриете кога вашето дете лаже. Во такви ситуации, инстинктивно ќе ја покријат устата со една или двете раце, во потсвеста тоа е обид да се спречи говорењето на “лоши” зборови од устата.

   

  Говорот на вашето тело е подеднакво важен. Пред вашето бебе да почне да го разбере значењето на зборот, односно она што му го говорите, движењата на вашето тело, како и тонот на кој зборувате, ќе бидат основните средства за комуникација помеѓу вас и вашето бебе. Кога зборувате со бебе, бидете сигурни дека вашите очи се на исто ниво. Имитацијата на изразите на бебето и движењата се исто така се добра тактика. Тоа ќе се чувствува безбедно, бидејќи ќе “разбере” дека се чувствате како него.