ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Што сe може бебето
  Што сe може бебето

  Што сe може бебето

  Бебињата се раѓаат со неверојатни вештини што им олеснуваат да се прилагодат на животот. Еве некои од нив …

  Рефлекс на барање со устата (ruting refleks)

  Ако го протриете лицето на новороденчето со брадавица или со врвот на цуцлата, веднаш ќе се сврти со намера да  цица. Главната цел на овој рефлекс е преживување – ако храната е во близина, бебето сигурно ќе ја најде. Рефлексот се губи по првите неколку месеци од животот кога бебето нема да  цица се она што го протрило неговото лице!

  Рефлекс на фаќање

  Веднаш по раѓањето, бебето не може самоволно да ја стисне шаката, Но, ако тоа допре со дланката некој предмет, тоа цврсто ги притиска прстите околу него. Понекогаш овој зафат е толку цврст што бебето може да го подигне тежиштето на сопственото тело со раката. До околу третиот месец од животот, тоа е главната работа што ќе ја работи со неговите раце.

  Рефлекс пливање

  Кога ќе го ставите новороденчето во водата, тоа ќе ги активира рацете и нозете и истовремено ќе го задржи здивот. Тоа е природен рефлекс на преживувањето, и иако ќе проголта одредена количина на вода, детето нема да се удави. Овој рефлекс исчезнува до шестиот месец од животот.

  Фарингеален рефлекс (gag refleks)

  Кога детето ќе проголта премногу млеко, се активира фарингеалниот рефлекс поради кој се блокира грлото и вишокот млеко се фрла на јазикот. Овој рефлекс се задржува и кога бебето почнува да јаде кашички и честопати ќе го користи додека се навикнува на нов вид на храна.

  Рефлекс на цицање

  Ставањето на прстот, брадавиците, цуцлата или шишињата во устата на вашето бебе ќе го стимулира цицачкиот рефлекс. Тој е неверојатно моќен и изгледа повеќе како лекомислено голтање отколку цицање. Дури и за време на интраутериниот живот, бебињата го цицаат палецот и ја голтаат плодовата вода за да ја практикуваат оваа вештина.

  Рефлекс на изненадувања (Мур рефлекс)

  Ако некое ненадејно движење или силен звук го исплашат бебето, тоа накратко ќе ги рашири рацете, ќе ги истегне нозете и ќе ги рашири прстите на рацете и нозете пред да се вратат во нормала. Иако никој не го знае потеклото на овој рефлекс, тој јасно покажува дали бебето ги развива правилно екстремитетите на нормален начин. Рефлексот на Мур исчезнува околу 12-тата недела од животот.