ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Трик кој ќе ви помогне да го решите најголемиот проблем на вашето бебе.
  Трик кој ќе ви помогне да го решите најголемиот проблем на вашето бебе

  Трик кој ќе ви помогне да го решите најголемиот проблем на вашето бебе.

  Многу истражувања кажуваат дека пеењето и зборењето имаат големо влијание врз вниманието на детето, но ние сакаме да дознаеме како тоа влијае на емоционалната самоконтрола на бебето која кај толку мали деца не е развиена. Верувајте, пеењето на бебињата и децата им помага да ја развијат таа способност во многу поголеми капацитети.

  За оваа цел направено е истражување на 30 здрави бебиња на возраст од 6-9 месеци на кои им биле пуштани снимки од гугање на бебе, говор од возрасни и детски песни и тоа се  додека бебињата не направиле плачлив израз на лицето како (спуштена брада и собрани усни, отворена уста и подигнати веѓи), кои пак кај бебињата се гримаси кои искажуваат чувство на незадоволство и тага.

  Кога слушале музика бебињата седеле мирни околу 9 минути. Кога слушале гугање биле мирни малку подолго од 4 минути, а говорот на возрасните ги држело мирни помалку од 4 минути. Па, музиката ги понела што кажува дека бебето има ментален капацитет да се воодушеви на музиката баш како што е тоа кај возрасните.

  Тим на психолози кажуваат дека ова откритие е важно во западната култура и мајките многу често им зборуваат на своите деца кога сакаат да ги смират. Тие им пејат песни кои директно влијаат на човечката способност за самоконтрола на чувствата.

  dete, majka, roditeli, babyshop,babyshopblog, babyshopmk

  Пеењето исто така го намалува чувството на фрустрација кај родителите. Освен пеењето во живо, родителите можат да му помогнат на своето бебе и преку пуштање на музички снимки.