ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Ултразвучен преглед на колковите кај бебето
  Ултразвучен преглед на колковите кај бебето

  Ултразвучен преглед на колковите кај бебето

  Ултразвучниот преглед на колковите е една од методите на рано откривање на развојното пореметување на колковите.

  Скринингот се спроведува како примарен и секундарен. Примарниот скрининг е преглед со ултразвук на колковите уште во породилиштето, во првите денови по раѓањето, а најдоцна до навршен еден месец. Секундарниот скрининг е ултразвучно снимање обично во вториот месец од животот, а најдоцна до полни три месеци.

  Секоја следна контрола зависи од претходните наоди и обично е поврзана со почетокот на периодот на седење – околу 6 месеци, односно периодот на проодување на детето околу првиот роденден.

  При контролата се добиваат совети околу припремата на детето за седење, односно одење, за користењето на шеталки, носилки, првите кондури и слично.

  Родителите при отпустот од породилиште обично добиваат совет за користење на широк повој кој служи како превентивна мера да се намалат надворешните фактори кои можат да влијаат на развојот на нестабилни колкови.

  Секое понатамошно лечење ако е потребно зависи од ултразвучните класификации на зглобот на колкот.

  Класификацијата на зглобот на колкот со користење на ултразвук се заснова на комбинација од морфолошки и морфометриски критериуми, а се однесува на возраста на детето.