ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Усогласете го со партнерот воспитувањето на Вашите деца
  Усогласете го со партнерот воспитувањето на Вашите деца

  Усогласете го со партнерот воспитувањето на Вашите деца

  10 начини да ги координирате со Вашиот партнер стиловите на воспитување на децата

  Дали мислите дека децата можат  лесно да бидат измамени – тие многу лесно можат да откријат, ако има некоја, па дури и фина разлика  во стиловите на воспитување помеѓу партнерите.

  Експертите велат дека децата чии родители немаат исти стилови во однос на дисциплина и воспитувањето, често може да имаат проблеми со однесувањето. Ако еден родител е попустлив, а другиот команда, ситуацијата е многу збунувачка за децата.

   

  Се разбира, не е реално да се очекува од двата родители да размислуваат и да реагираат на ист начин за секоја ситуација. Но, она што е од клучно значење е да се избегне каква било дискусија на оваа тема. Поготово да не се расправа за несогласувањето пред децата.

  Разговарајте со вашиот партнер и усогласете ги единствените стратегии за едукација на децата.

   

  Некои од чекорите во кои можат да ви помогнат да се формира заедничка стратегија се:

   

  Разговарајте со вашиот партнер за тоа како сте биле дисциплинирани во детството. Родителските модели често се повторуваат, така што на овој начин можете да добиете увид во дисциплината што ја претставува вашиот партнер.

  Побарајте од вашиот партнер да објасни зошто мисли дека неговиот начин на образование е добар. Бидете трпеливи и полни со почит. Запрашајте се зошто вие сте против методот на партнерот и од што се плашите.

  Прашајте го вашиот партнер каков замерки има за  Вашиот начин на дисциплинирање.

  Зборувајте за проблемот отворено, балансирај ги ставките за и против. Договорете се за заедничките правила и последици за кои двајцата ќе се придржувате. Исто така бидете подготвени да ги прилагодите и  промените ако не функционираат тие правила.

  По воведувањето на новата заедничка стратегија, решавајте ги несогласувања неприметно,  така што децата да не слушаат.

  Правете компромис, ако децата забележат дека работите заедно, помала е веројатност да се обидат да ве свртат еден против друг.

  Ако забележите дека детето се обидува да ве   сврти еден против друг ( “Татко ми ми рече дека можам да играм со играчки по цртаниот филм!”), Кажете му дека ќе одлучите кога и Вие ќе го чуете тоа. Кажете му на детето дека треба два пати да добие одговор “Да”.

  Ако вашиот партнер се обесхрабри – па дури и ако не сте воодушевени како  ја решил ситуацијата – бидете великодушни, поддржете го. Разговарајте за тоа подоцна, на само.

  Ако имате ученик, поставете јасни домашни правила и повторете ги со вашите деца за да им покажете дека вие и вашиот партнер сте тим. Вклучувањето на децата во одредувањето на правилата генерално ги наведува да ги почитуваат.

  Што ако вашиот партнер не сака да се обиде да зборува за тоа? Не се откажувај. Замолете го да направи листа на детски акции што не ги одобрува, и заедно со идеи пристапете за нивно решавање.

  Ако сте во ситуација каде што “постои само еден начин – мојот начин”, тогаш сте во вид на безнадежна “воена зона”. Затоа обидете се да го разберете вашиот партнер и неговиот пристап. Ако ништо друго не успее, дадете му  книга или најдете  статија на оваа тема, јавете се на наставници, училишни советник или терапевт.