ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Успивање во раце – добра или лоша навика?
  Успивање во раце - добра или лоша навика?

  Успивање во раце – добра или лоша навика?

  Еден од најлесните начини да го смири распланото бебе и да му помогне подобро да спие е да го лулате во прегратка. Сепак, дали ова е добро решение?

   

  Еден од советите кои родителите ги слушаат одново и одново е дека ние треба да го навикнуваат  нивното бебе да им спие во рацете, зашто така ќе продолжат до  градинка. Меѓутоа, освен тоа, оваа активност на никој начин не може да му наштети на бебето.

   

  “Секогаш е добро да го запиете бебето во  рацете бебе помалку од четири месеци и да го  ставите  во креветчево правата  положба – да лежи на грб на рамна површина”, изјави Сатја нерешено, вонреден професор по педијатрија на Универзитетот Рутгерс. “По третиот или четвртиот месец, кога бебето ќе развие повеќе редовни навики за спиење и кога ќе може веќе подолго да спие во текот на ноќта, можеби ќе сакате да размислите дали сеуште да го испивате на раце. Сепак, секое бебе е различно, и семејство, но би било добро да се запре со оваа навика пред бебето да почне да оди “, вели д-р Сатја.

   

  “За правилен развој е многу важно што децата да можат со  тек на време сами да се успијати ако се разбудат во текот на ноќта, без никаква помош повторно да заспие,” објаснува таа.

   

   Бебето полека може да се навикнува да го ставите во е креветчето додека сеуште будно и нека нежно само заспие. Воспоставувањето на рутина пред спиење, исто така, поттикнува добар сон.