ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Вашето бебе во 8-от месец
  Вашето бебе во 8-от месец

  Вашето бебе во 8-от месец

  Вашето бебе оваа недела

  Вашето бебе се повеќе и повеќе разбира и се обидува да ве имитира и да покажува различни емоции. Многу мали деца добиваат идеја како да се однесуваат со набљудување на емоционалните интеракции на возрасните и “слушање” на нивните разговори и затоа не се расправајте пред  детето. Вашето бебе наскоро ќе го промени однесувањето како одговор на емоционалната состојба на друго лице.

  Вашиот живот-баби и дедовци

  Ако досега не сте имале конфликт со вашите родителите или родителите на вашиот партнер, сега кога имате дете, сигурно ќе има мали или големи несогласувања. Најчесто има проблеми со хранење на дете со слатки, подароци што родителите не би ги избрале, несакани совети, или ќе бидете соочени со тоа што  детето смее и што не.

  Сепак, би било добро да не ги уништувате односите, подобро е да седите, да разговарате и да поставите некои разумни правила:

  На бабите и дедовците треба јасно да им кажете кои правила со кои сакате да го подигнете вашето дете, но дајте им слобода во работи кои се помалку важни.

  Некои родителски правила не смеат да се прекршуваат затоа што родителот ја губи контролата над детето и веродостојноста на детето – овие правила  бабите и дедовците треба да ги почитуваат.

  Треба да разговарате со бабите и дедовците, можеби не знаат зошто се залагате за некои работи – дајте им предавање за да добијат информации за, на пример, неодамнешни препораки за исхрана на деца, за користење на дубак итн.

  Дајте им на баба и дедо можност да му подарат работи на своето внуче, но треба да ги забраните опасните предмети или подароците што вие како родители нема да ги изберете – и тоа треба да им биде јасно.

  Кога станува збор за совети што ви ги даваат бабите и дедовците, треба да имате на ум дека тие имаат поголема родителска служба од вас, но тоа не значи дека тие се секогаш во право.

  Што да направите ако бабите и дедовците не ги прифатат вашите правила? Дали ќе молчите и ќе страдате додека вашиот татко пуши во присуство на вашето дете, иако знаете колку е штетно? Тогаш е сериозно врема да разговарате. Објаснете им дека поради емоционалниот развој, за детето е многу важно да ужива во љубовта на бабата и дедото, но дека тоа не им дава право да му наштетат на неговото здравје.

  Совет за оваа недела

  Ако вашето бебе е лази, тркајте се. Ползете покрај него за да ги зајакне своите мускули. Тркајте се со него кој прв да стигне до  омилената играчка. Можете да си играте со бебето, тоа ќе биде пресреќно. Можете да изградите тунел од картонски кутии и да го поттикнете вашето дете да поминува низ него. Слободно можете да му покажете како да го направи тоа.