ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Во секој момент ќе ја доживеете најголемата радост, а вие сеуште не сте одлучиле како ќе се вика вашето синче? Babyshop.mk е вашата Прва Помош!
  Во секој момент ќе ја доживеете најголемата радост

  Во секој момент ќе ја доживеете најголемата радост, а вие сеуште не сте одлучиле како ќе се вика вашето синче? Babyshop.mk е вашата Прва Помош!

  Се наближува терминот за подорување, а вие сеуште не сте одлучите како ќе се вика вашето синче? Во продолжение ви предлагаме листа на македонски имиња и нивното значење:

  Љубен
  Значење на името: возљубен, оној кој е сакан.
  Потекло:Соодветствува на грчкото име Ἀγαπητός (Агапит)
  Името е со словенско потекло
  Познати личности: Љубен Лапе

  Лука
  Значење на името:
  Човек од Луканија (место во Италија), доаѓа од збор Leukos – светол, бел
  Потекло на името:
  Името има латинско и грчко потекло
  Познати личности:
  Апостолот и Евангелист Лука
  Варијации на името:
  Лукас, Лук

  Никола
  Значење на името:
  Победа на народот, победнички народ
  Потекло на името:
  Името има грчко потекло

  Марко
  Значење на името:
  Посветен на Марс, воинствен, борбен
  Потекло на името:
  Латинско потекло
  Познати личности:
  Апостолот Марко, Марк Твен итн.

  Александар/Алек
  Значење на името:
  Бранител на луѓето, заштитник на луѓето, воин
  Потекло на името:
  Името има грчко потекло. Исковано е од глаголот alexō – заштитува, брани и именката andros – човек.

  Дејан
  Значење на името:
  Да прави нешто, да биде активен
  Потекло на името:
  Името има словенско потекло од зборот “деја” – правење нешто
  Варијации на името:
  Деан

  Иван
  Значење на името:
  Бог е милостив
  Потекло на името:
  Еврејско потекло, доаѓа од името Јован
  Варијации на името:
  Иво, Ивица, Јован

  Горан
  Значење на името:
  Човек од планина
  Потекло на името:
  Името има словенско поткло. Постои и во курдскиот јазик, каде значи: промена.
  Познати личности:
  Горан Бреговиќ, Горан Вишниќ
  Варијации на името:
  Горјан

  Зоран
  Значење на името:
  Зора, изгрејсонце
  Потекло на името:
  Словенско потекло, машка форма на името Зора.

  Драган
  Значење на името:
  Драг, скапоцен
  Потекло на името:
  Словенско потекло

  Дамјан
  Значење на името:
  Скротител, да скроти, да покори
  Потекло на името:
  Името има грчко потекло
  Варијации на името:
  Даме, Демијан

   

  Петар
  Значење на името:
  Камен, карпа
  Потекло на името:
  Името има грчко потекло
  Познати личности:
  Апостол Петар, глумците Питер Селерс, Питер Вилер итн.
  Варијации на името:
  Петре, Перо

  Стефан
  Значење на името:
  Круна, венец, крунисан
  Потекло на името:
  Библиско име со грчко потекло
  Познати личности:
  Стивен Спилберг, Стивен Сегал
  Варијации на името:
  Стево

  Лазар
  Значење на името:
  Бог е моја помош, Мојот Бог помогна
  Потекло на името:
  Библиско име со Еврејско потекло, форма на Елеазар
  Варијации на името:
  Елеазар, Лазарус

  Јован
  Значење на името:
  Бог е милостив
  Потекло на името:
  Библиско име со Еврејско потекло
  Познати личности:
  Апостол Јован, многу цареви, папи итн.
  Варијации на името:
  Иван, Јане, Јохан, Жан, Џон

  Матеј
  Значење на името:
  Дар од Бог
  Потекло на името:
  Библиско име, со еврејско потекло.