ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Време е за бебе
  Време е за бебе

  Време е за бебе

  Откријте колкави се шансите да забремените во секоја фаза од циклусот.

  Шансите да забремените се менуваат во однос на тоа во која фаза од циклусот сте.
  Во продолжените ви претставуваме водич и совети кои ќе ви помогнат во процесот на забременување.
  1 Фаза: Месечен циклус (Менструација)
  Во суштима, месечниот циклус е исфрлање на ендометриумот и внтарешната мембрана на матката. Кај поголемиот број жени циклусот трае од три до седум дена. До третиот ден нивото на прогестерон и естрогенот се највисоки и поттикнуваат повторно градење на ендометриумот. Околу четвртиот ден, фоликулите полека созреваат. Тоа значи дека јајниците полнуваат да припремаат јајца. Освен доколку не сте една од ретките жени со премногу рана овулација (тоа обично се случува 14 дена пред почеток на месечниот циклус), мали се шансите дека спермата ќе има спремна јајце клетка која ќе може да се оплоди во текот на оваа фаза.
  Шанси за забременување: Скоро нула. Не е штетно да имате во тој момент односи, но некои жени менструацијата ја гледаат како добро време да направат пауза од постојаните обиди за да се забремени.
  Фаза 2: Пред овулација
  Препорачуваме чести односи-два до три пати неделно, но идеално е секој втор ден. Околу седмиот ден на циклусот ќе приметите вагинален исцедок кој делува еластично. Во рок од неколку дена, секретот ќе стане бел и кремаст, но тоа е знак дека плодноста се враќа. Не мора да значи дека јајцеклетката е веќе испуштена, но е добар индикатор дека е време за овулација и дека вашата цервикална слуз е во “пријателско” Присуство на спермата.
  Запомнете, спермата може да биде жива и до пет дена, со што че остане заробена во плодната цервикална слуз, така што ви иде во корист што почесто да имате односи во текот на овој период.
  Шанси за забременување: Добри. Технилни јајцеклетката сеуште не е испуштена во текот на оваа фаза, но би требало што почесто да имате односи бидејќи постои можност овулацијата да почне пред планираното време.
  Фаза 3: Овулација
  Добредојдовте во најдоброто време за време за забременување. Не е битно колку трае менструацијата, овулацијата најчесто почнува 14 дена пред следната менструација. Кога ова ќе се случи, температурата на телото се крева за околу пола степен. Но не заборавајте дека ова се случува кога овулацијата ќе почне, што може да биде касно. Уште еден показател за плодноста е проман на конзистенцијата на цервикалната слуз. Секретот се зголемува и почнува да лични на белка, што покажува дека е време за правење бебе.
  Шанси за бременост: Високи, но доколку имате односи во следните 36 часа. Секоја јајцеклетка која се испушта не живее подолго од 12 часа. Поточно, најдобро би било кога “пливачите” би дошле до него во првите 6 часа.
  Фаза 4: После овулација
  Оваа фаза е уште и позната на леутална фаза, тоа е финалниот дел од целиот циклус кој трае минимум 12 дена, а максимум 16 дена. Нивото на прогестерн расте и сигнализира дека јајниците не треба да испуштаат нова јајцекретка овој месец. Цервикалната слуз ќе се ќе се исуши и ќе креира заштита кој нема да дозволи спермата да влезе во матката. Потребно е околу 6 дена оплодената јајцеклетка да дојде до матката. Ако една се смести во ендометриумот, ќе приметите пораст на HSC хормонот, кој можете да го проверите преку тест за бременост во вашиот дом во рок од една недела.
  Шансите за забременување: Слаби. Еднаш кога е испуштена јајцеклетката, не постои шанса за да се направи нешто се до следниот месец. Секако односите не можат да бидат пречка.