ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  За развој на бебето, важни се и мама и тато
  За развој на бебето

  За развој на бебето, важни се и мама и тато

  Кога ќе се роди детето, се раѓа и целото семејство. Научете како да изградите родителска алијанса…

  Секое ново дете во семејството го гради повторно семејството – доведувајќи го својот темперамент и неговите специфични потреби, карактеристики, реакции на светот околу него. Раѓањето во семејството подразбира нови улоги и односи во семејството. Иако се чини дека е “природно”, да се стане мама и тато, тоа е всушност една од најважните и најсложените задачи во развојот на зрелоста. 

  Како да изградите родителскиот сојуз?

  Освен градењето на идентитетот на родителите, благодарение на детето, семејството е пред уште еден предизвик – како да се обезбеди  еднакво учество кај децата и на двајцата родители, незаменливо влијание кое влијае на неговиот развој има врската со неговата мајка и неговиот однос со својот татко. За да го направите ова, формирањето на семејството, всушност, значи создавање на специјален сојуз помеѓу Тато и Мама, здружение за грижа на квалитетот на  родителство.

  Овој сојуз функционира како сојуз на еднакви, рамноправни, еднакво компетентни старатели. Со сојузот раководи отворена, јасна и директна комуникација помеѓу родителите кои се занимаваат исклучиво со грижата за децата и развојот на односот со детето. Во таквата комуникација, мама и тато учат да ги искажат своите потреби, стравови, сомнежи, но исто така и нивните победи, достигнувања и пофалби што ги имаат еден за друг. Таквата алијанса може да им овозможи на двата родитела да дадат максимална грижа за детето. 

  Во таков сојуз нема простор за идејата дека некој е покомпетентен, поквалификуван, или дека за некој родителството е “поприродно”. Иако општеството се уште  силно ја нуди идејата дека мајката е примарниот старател, всушност и двајцата родители имаат еднакви можности за квалитетна грижа за детето, и дека за развојот, благосостојбата и здравјето на возрасните и децата, важно е и двајцата родители подеднакво да учествуваат во грижата за детето.

  Кога ќе се роди детето, се создаваат мали стапици

  Понекогаш се чини дека мама е побрза, подобра, поквалификувана, помотивирана. Така, често се случува, дури и во семејства каде што татковците се многу подготвени да се грижат за децата, мајката да ја управува грижата: донесува одлуки за исхрана, здравје, облекување, слободното време, учењето. Таткото се наоѓа во позиција да реализира некои од овие улоги. Мајките ги советуваат татковците за тоа како да се справат со децата, или мајките го нудат својот пример како модел на квалитетна нега, нешто на кое детето е “навикнато”. Таткото се наоѓа во позиција да го води своето родителство спрема мајката.

  Зошто е важна добрата врска меѓу таткото и детето?

  Од првиот ден на животот, детето има вештини за да формира независни односи со својот татко и мајка. Токму овие независни односи и искуства што доаѓаат до нив го сочинуваат првото богатство на разликоста на детето. Високо квалитетен однос со таткото има свои силни ефекти врз развојот на детето: социјалниот развој, комуникацијата, говорот, моторниот развој, вештината во логичкиот заклучок и развојот на подготвеноста за донесување одлуки.

  Квалитетниот однос на  таткото и детето има силно влијание врз развојот и квалитетот на животот на таткото : вклучени татковци во развојот на детето се попродуктивни на работа, ментално се поздрави, флексибилни и имаат постабилен брак.

  Квалитетнот однос помеѓу таткото и детето исто така влијае врз квалитетот и развојот на животот на мајката, тие се позадоволни од бракот, имаат поголемо чувство на блискост и генерално се позадоволни од животот.

  Важно е таткото од самиот почеток, дури и за време на бременоста, да биде вклучен во подготовките за доаѓањето на бебето и родителството што полека почнува.