ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

    • Нема производи во кошничката.
    a
      >  Трудници   >  Зачини кои се забранети за време на бременост
    Зачини кои се забранети за време на бременост

    Зачини кои се забранети за време на бременост

    Може ли да јадам зачинета храна за време на бременоста?

     

    Секоја бременост е различна, така и потребите на бремените жени за одредена храна или одредени вкусови. Зачините може да се користат за време на бременоста, но како и обично, клучот е во умереноста. Повеќето од зачините што се користат во локалната кујна се безопасни, но исто така има и такви кои можат да доведат до одредени компликации. Исто така, ако во текот на бременоста страдате од киселини, а многу зачинетата храна сигурно ќе го стори тоа, бидејќи можно е дека само ќе ги влоши непријатни симптоми кои се чувствуваат.

     

    Кои зачини се препорачуваат за бремени жени?

     

    Квалитетната исхрана е основа на секоја здрава бременост. Со цел бебето да се развие добро во стомакот, мора да се грижите за неговите потреби и да ја задржите вашата енергија на високо ниво. Во прилог на подобрување на вкусот на храната, некои од зачините ги нудат потребните минерали и витамини.

     

    Зачини богати со витамини Б

     

    Оваа група на зачини помага во развојот на мозочните клетки и потенцијално може да влијае на меморијата и способноста за учење подоцна во животот. За оброк богат со витамин Б, подгответе јајца додавајќи некои од следниве зачини: кари, ѓумбир или пипер.

     

    Зачини богати со фолна киселина

    Фолната киселина е неопходна за секоја бремена жена. Препорачаната дневна доза на оваа супстанца е 600 микрограми. Ја спречува анемијата и помага во развојот на црвените крвни клетки. Збогатете ја вашата исхрана со фолна киселина со додавање на кари, пиперка, чили во прав, лук во прав или каранфилче во оброците.

     

    Зачини богати со Омега 3 масни киселини

     

    Омега 3 масните киселини помагаат да се создадат простагландини, соединенија кои влијаат на крвниот притисок, алергиските реакции, бубрежната и дигестивната функција. Исто така може да биде корисно во развојот на видот кај фетусот. Истражувањата покажаа дека омега 3 масните киселини можат да го спречат предвременото раѓање. Мајчината душица е најпознатиот зачин богат со Омега 3 масни киселини.

     

    Дали некои зачини се забранети во бременоста?

     

    Со оглед на тоа различни истражувачи и лекари често даваат спротивставени ставови во врска со безбедноста на одредени зачини во бременоста, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар за тоа прашање. Исто така, слушајте го вашето тело и не претерувајте со ништо. Сепак, постојат неколку билки за чии можни штетни ефекти се знае, а тоа мислење се базира на фактот дека овие растенија се стимулатор на контракции, и потенцијално може да предизвика предвремено породување ако се консумира во големи количини: босилек и масло на босилек, лаванда и масло од лаванда, масло од камилица и оригано.

     

    Ако страдате од киселини, сигурно нема да уживате во “тешки” зачини, како што се чили и кари. Исто така, за време на бременоста, избегнувајте користење на различни додатоци во исхраната кои содржат штетни засилувачи на вкус.

    Дали сите овие совети се применуваат дури и по породувањето, или за време на доењето?

     

    Да. Бебето ќе ги добие сите ваши состојки преку вашето млеко. Па бидете внимателни што јадете, бидејќи вашата исхрана може да се влоши или да им помогне на децата со грчевите за да се спречат, исто можните алергии, итн. За време на периодот на доење, се препорачува ким што е одличен диуретик и галактагог и го стимулира лачењето на млеко.