Зачини и житни култури: Кога да ги внесете во детската исхрана и како да ги користите?
До првата година од животот, кога децата се навикнуваат на основните вкусови на храна, не е неопходно да се додаваат зачини или сол. Со навршена 1 година децата веќе се навикнати на различни видови на храна. Научиле да јадат, ги препознаваат вкусовите и се движат во светот на заедничко готвење, тогаш е во ред да се додаде во храната зачини како сол и бибер, но не треба да се зголемува пред се со сол која создава желба за солена деца. Исто така, треба да се припази на зачини како црвен пипер, љут пипер, со цел да се избегне премногу луто и да се избегне иритација на дигестивниот систем и дигестивни нарушувања. Природните зачински билки се добредојдени, особено ако се од бабината градина, со нивна употреба се подобрува вкусот и се намалува солта.
Од растителни билки најчести се магдонос, копар, кој може да ги додадете во крем сирење или други намази како хумус и слично, во супа исто е вкусно за децата. Неопходни летни зачини се босилек и оригано кои се додаваат во летни салати, домати, пици и слично. Цимет е зачин што може да се попрска на утрински снегулки или да се стави во торта. Се разбира, сите видови на билки треба постепено да се воведуваат и да не се претерува со било кој од нив, бидејќи тие се само додатоци во исхраната за да оброкот е целосен.
Житарици без глутен
Просо е житна култура кои нема глутен и затоа е многу интересна. Може да се користи како гарнир со месо, во супа или колачи, било која комбинација е совршена, и покрај вредни јаглехидрати просото уште содржи манган и фосфор за здрави коски на младите.
Булгар е целосна пченица со поголема димензија. Може да биде прилог, салата од која е најпозната табули, и може да се направи вегетаријански хамбургер за деца.
Вегански плескавица
Состојки:
1/2 чаша булгур
1 чаша вода
425 гр варен грав
1/2 чаша рендано сирење
1/2 чаша рендани моркови
1/2 лажичка сол
Лук, по желба
1 лажица масло
Подготовка:
1. Ставете го Булгурот во вода, загрејте до вриење и оставете го десет минути.
2. Оладете го булгурот откако ќе го зготвите.
3. Сомелете го варениот грав.
4. Во гравот додадете булгур, сирење, моркови и зачини и се се промешува во блендер.
5. Обликувајте плескавици.
6 Се печат во загреана тава, намрсена или ставете мрсна хартија и се пече во рерна на 180 * C.
Послужете со сите состојки за хамбургер.
Амаран е псевдо-житарица и затоа нема глутен. На располагање е кај нас и може да се сервира како гарнир или зготви во супи и чорби. Тој е богат со белковини и минерали, калциум, железо, магнезиум, манган и цинк, не заостануваат ниту влакната кои се важни за варење.