ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Задоволете ги емоционалните потреби на бебето
  Задоволете ги емоционалните потреби на бебето

  Задоволете ги емоционалните потреби на бебето

  Иако за прв пат кај новороденото ни се чини дека не знае или не чувствува многу, детето има емоционални потреби од првиот ден. Задоволувањето на емоционалните потреби на вашето бебе може да му даде здрав почеток во емоционалниот живот.

  Бидете чувствителни на потребите на бебето

  Навременото задоволување на потребите на вашето бебе (на пр., Хранење по потреба, а не на “час”) и трошење на вашето време со него, му помага на бебето да изгради чувство на сигурност и да развие здрав однос со родителите. Ова е неповторливо важно во текот на целиот период на доење, особено во првите шест месеци од животот на бебето. Токму таа врска со детето е основа за подоцна да воспостави  автономија и индивидуалност. 

  Обрнете внимание на темпераментот на вашето бебе

  Првите знаци на емоционалност кај бебето се темелат на темпераментот на бебето, индивидуалните разлики со кои се раѓаат децата. На пример, некои бебиња се поактивни; Некои бебиња полесно се смируваат од другите. Темпераментот, исто така, придонесува за некои деца полесно да ги земете од родителот, додека други се чувствителни на тоа. Имајте го на ум темпераментот на вашето бебе и избегнувајте ситуации во кои тоа може да биде вознемирено.

  Користете го своето лице

  Важен чекор во здрав емотивен развој на детето е способноста на бебето со лицето да “разговара” со личноста која се грижи за него. На пример, кога вашето бебе почнува да гуга,  насмевнете му се и разговарајте со него, на што бебето најверојатно ќе реагира со насмевка и ќе продолжи да гуга.

  Препознајте кога на  бебето му е “доволно”

  Научете како да препознаете кога на вашето бебе му е доволно стимулација и кога му треба прекин на активноста. Чест сигнал е да ја тргнете главата  (на пример, мајката која си игра со бебето). Малку оддалечете се од бебето и почекајте повторно да ве погледне, што е сигнал што покажува дека е подготвено да си игра повторно.