ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Запек кај бебиња
  Запек кај бебиња

  Запек кај бебиња

  Запек е застој во редовниот излез на податоци од системот за отпадни материјали. Овој здравствен проблем може да трае неопределен период, но најчесто не е сериозен ако соодветно се третира. 

  Симптоми на запек се ретки или особено големи и цврсти столици или подолг период (пет или повеќе денови) без отпадни материјали. Ако се сомневате дека бебето страда од запек, обратете се до лекарот. Можете да се обидете и со некоја од следниве техники.

  1. Измерете му температура на бебето. Термометарот знае да ги стимулира неговите црева. 

  2. Дајте му на бебето глицеринско чепче. Може да се набават во повеќето аптеки. Ставете половина чеп во ректумот на бебето и реинсталирајте пелена. Резултатите треба да се јават во рок од 30 минути.

  3. Бебето мора да внесува доволно течности за да има мека столица. Обично, тоа значи 100 мл дневно за секој килограм тежина на бебето.

  4. Сменете ја исхраната на бебето. Намалете ја или исфрлете ја храната што може да предизвика запек, како што се бананите, крушите, оризот и гризот.

  5. Сменете го адаптираното млеко. Одберете марка со пониска содржина на железо или млеко врз основа на соја додека не помине запекот.