ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Затнатост кај бебе
  Затнатост кај бебе

  Затнатост кај бебе

  При назалната конгестија, слузот целосно или делумно ги попречува дишните патишта на бебето. Ова вообичаено е симптом на настинка, алергија или никнување на заби и се повлекува заедно со другиот здравствен проблем.

  1. Ако на бебето му тече носот, продолжете со чекор 2. Ако слузот е сув, употребете капки солен раствор што ќе ви ги даде лекарот.

  -Ставете по една капка во секоја ноздра.

  -Бебето веројатно ќе почне да плаче. Почекајте да се смири.

  2. Ќе ви треба смукач за нос (го има во апотеките) за да го отстраните слузот од бебешките ноздри.

  -Стиснете го смукачот.

  -Ставете го врвот во едната ноздра.

  -Пуштете го смукачот.

  -Извадете го врвот од ноздрата.

  – Истиснете го слузот на крпа или марамче.

  – Повторете со другата ноздра.

  3. Избришете го носот на бебето со шамиче или марамче. Ставете лосион околу ноздрите за да спречите иритација.

  4. Донесете го дома автомобилското седиште на бебето и легнете го таму кога ќе дојде време за спиење. Покренатата положба при спиење помага со дренажа на затнатиот нос.