• Нема производи во кошничката.
a
  >  Трудници   >  Здрави и паметни бебиња
Здрави и паметни бебиња

Здрави и паметни бебиња

Здрави и паметни бебиња

Препорака за дневен внес на витамини и минерали пред бременоста

Во период кога планирате бременост, докторите препорачуваат зголемен внес на одредени групи на хранливи материи. Дознајте кои се напотребните витамини и минерали и во која количина треба да ги конзумирате.


Фолна киселина
Фолната киселина се добива од синтезата на витаминот Б, која се наоѓа во зеленчукот. Некои витамини и минерали имаат 800mcg фолна киселина, која дозволува и помага во превенција на дефектите кај новороденчето. Доколку порано сте имале бременост во која дошло до слични дефекти можеби на вам ви треба и поголема количина на фолна киселина отколку вообичаено (посоветувајте се со лекар).
DHA
Сакате паметно бебе? Многу пренатални витамини вклучувајќи и DHA, заситена Omega3 масна кислени која поттикнува развој кај бебиниот мозок и очи. Лососот, оревите и лененото семе се добар извор на Omega3 Масните кислени.
Витамин D
Дневен внес на витамин D во текот на бременоста е 600 IU/дневно. Поголемиот број на препарати кои се користат во текот на бременоста имаат 400 IU, така што вам ви треба дополнителен извор. Прекумерното внесување на витамин D не е добро, така што внимавајте да не надминете 2000 IU до 4000 IU во текот на денот.
Калциум
Калциумот ви помага во заштита од губење на густината на коските во текот на бременоста. Од голема корист е кога во вас расте уште еден скелет. Земајте по 1000mg на ден. Доколку млечните производи не се ваш избор, јадете храна погата со калциум како што се брокули, зелка, портокал, кељ.
Витамин B6
Не е едноставно да се биде многу осетлив. Витаминот B6 помага во ублажување на утринските мачнини, научниците советуваат околу 50mg витамин B6 дневно.
Железо
Доколку сте склони на анеија, одберете суплемент со голема количина на железо, но имајте на ум дека железото може да предизвика мачнина и тврда столица. Доколку не сте анемични, внесувајте најмалку 27mg дневно. Можете да го најдете во црвеното месо, рибата, гравот и грашокот, како и во сокот од суви сливи. Најдобро ќе го апсорбирате кога ќе јадете храна богата со витамин Ц, како што е доматот и цитрусот.