ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Зелена, жолта, плава: Како боите влијаат на развојот на бебето и неговото расположение
  Зелена

  Зелена, жолта, плава: Како боите влијаат на развојот на бебето и неговото расположение

  Зелена, жолта, сина: Како боите влијаат на развојот на бебето и неговото расположение? 

  Во процесот на уредување на собата за бебе, би требало да се обрне посебно внимание на боите. Како да ги одберете вистинските бои и за што би требало да водите сметка?
  Секоја боја носи психолошка слика. Еве краток преглед на кој начин ѕидовите во собите влијаат на бебешкиот развој и расположение.
  Жолта – премногу весела, стимулира, но треба да се биде внимателен. Силната жолта боја може да биде иритантна ако се користи на голем простор. Во случај собата да нема доволно светлост, жолтите ѕидови можат да бидат од помош.
  Портокалова – премногу позитивна, влијае на угуоден амбиент полн со сигурност и топлина. Може да се користи во детските соби но умерено.
  Зелена-опушта, освежува, па топло се препорачува во бебешката соба.
  Црвена – позитивна, енергична, јака и може да се користи само како дел од ѕидот или бордура. Оваа боја може да би интересна за да се нагласи одреден детал, но секогаш во комбинација со друга боја која би била по смирена.
  Сина – смирува и стимулира, но треба да се користат пастелни и светло плави бои. Ако целата соба е во оваа боја, треба да се оживее со помош на некоја потопла боја.