ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Жените со голем задник раѓаат попаметни деца
  Жените со голем задник раѓаат попаметни деца

  Жените со голем задник раѓаат попаметни деца

  Истражувачите откриле дека развојот на мозокот на бебињата, особено за време на лактација, се потпираат на масни резерви кои доаѓаат од бутовите и задникот на мајката.

  Според професорот Вил Ласек, од Универзитетот во Питсбург, во мастите кои се наоѓаат во задникот на жената и бутовите има високо ниво на DHA а ова се, всушност, омега-3 масни киселини кои се примарна структурна компонента на човечкиот  мозочен церебрален кортекс.

  DHA е од суштинско значење за растот и функционалниот развој на мозокот кај бебето. Исто така, DHA е потребна за да се одржи нормалната функција на мозокот кај возрасните. Вклучување на изобилство на  DHA во исхраната ја подобрува способноста за учење, додека DHA недостатоци се директно поврзани со дефицит во учењето, истражиле научниците.

  Сакаме големи задници, се шегуваат научниците, бидејќи им помагаат на бебињата да го развиваат нивниот мозок правилно. Не треба да се заборави дека бебешкиот мозок се развива за време на доењето.

  Во своето детално истражување, проф. Ласек, исто така, наведува дека, во споредба со мажите и другите примати во дивината, жените имаат многу поголема телесна маст. Дистрибуцијата на телесните масти е исто така многу различна. Цицачите и приматите обично имаат околу 5-10% маснотии, но кај жените овој процент е во просек до 30%.

  Научниците исто така откриле дека количината на маснотии од овие делови на телото директно влијае на опстанокот на бебето, како и на интелигенцијата на детето.

  Во еден дел од горенаведената научна студија покажува дека е потребно многу маснотии на задникот и бутовите, така што тие да се богати со DHA. Се чини дека жените еволуирале да ги акумулираат овие масти додека бебето не пристигне, вели проф. Ласек.

  Значи, научниците сакаат големи задници и заоблени бутови. Дури и оние не-наставни мажи признаваат дека ги привлекуваат заносните, големи задници :).

  .