ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Женски имиња кои ги носеле нашите баби, а се преубави
  Женски имиња кои ги носеле нашите баби

  Женски имиња кои ги носеле нашите баби, а се преубави

  Се почесто на децата им даваме имиња кои се ретки и необични.Додека се во тренд кратките имиња кои звучат светски, забораваме на преубавите имиња кои ги красеа нашите баби.

  Тоа е вистинска штета, зашто меѓу нив има имиња кои се навистина прекрасни и впечатливи.

  Овој пат Ве потсетуваме на имиња карактеристични за некои изминати години.

  Пишете ни во коментар дали Ви се допаѓаат.

  Богдана, Богданка: Ова е женска варијанта на името “Богдан”, врз основа на која се вика “Бог” и означува бебе што е “Божји дар”, “Бог на денот”. Стариот завет вели дека децата со ова име биле “заштитени од Бог”и му било дадено на детето кое долго и нестрпливо се чекало.

  Даница, Данка: Ова е словенечко име, а постојат две објаснувања за ова име, првото е дека доаѓа од зборот “ден”, додека вториот е дека доаѓа од народното име за Венера – ѕвездата Даница, која може да се види рано наутро, пред зори. Името симболизира јасна, светла девојка полна со надежи и вера.

  Ѓурѓа, Ѓурѓица: Ова е женска варијанта на имињата на Георги и Ѓоре. Потекнува од грчкиот збор “geogoigos” што значи “земјоделец”.

  Калина: Името е со словенско потекло, а всушност е име на украсното растение “обична или дива калина” кое станало лично име. Оваа растение е инаку многу отровно и симболично претставува силна жена која е одличен борец. Исто така, постои објаснување дека ова име потекнува од зборот “kaline”, кој на грчки значи “добар, чесен” човек.

  Ленка: Кратка верзија на женските имиња “Магдалена”, “Елена” и “Јелена”. Тоа е инспирирано од грчкиот збор “helle” што значи “сјајна, блескава” и исто така значи и “сончева светлина”. Според хеленистичката легенда, тоа беше името на најубавата жена на светот, ќерката на Зевс.

  Малина: Најчестото толкување на ова име е тоа што е име за овошје кое е земено за лично име, а во нашиот народ симболизира слатка, симпатична и весела девојка.

  Споменка: Ова  име е со домашно потекло. Постои и мислење дека доаѓа од зборот “спомен” (спомени, незаборавни).