Зошто да не ја пробате оваа пица ?
Пицата ја обожуваме сите. Затоа е секогаш одличен избор за ручек или вечера. Уште подобро е ако таа е хранлива и здрава. Погледнете го подолу овој рецепт и пробајте го, ќе се изненадите колку е вкусен а притоа и здрав.
Потребно е:
4 шолји изблендиран карфиол
2 големи јајца
3 шолји моцарела сирење
1 лажица сушено оригано
1 лажица сушен босилек
2 лажици бел лук во прав
1 шолја доматов сос
12 листови свеж босилек
1 домат
¼ шолја пармезан
Припрема:
-
Ставете го карфиолот во блендер. Потребни се 4 шолји. Сварете го карфиолот и оставате го да се олади.
-
Додадете го јајцето, 2 шолји моцарела сирење, босилек и бел лук во прав и помешајте.
-
Загрејте ја релната на 230°C. Ставете го на хартија за печење која благо ќе ја попрскате со масло.
-
Поделете ја смесата на 12 топчиња па обликувајте ги како тесто за пица. (оставете место меѓу нив околу 10-тина сантиметри)
-
Печете во релна 15тина минути додека тестото не порумени ( краевите може да станат кафени и тоа е во ред )
-
Извадете го тестото од релна, намачкајте сосот од домати (дома припремен или готов производ)- по избор, потоа распоредете ја моцарелата (1 шолја), пармезанот, доматот во кришки, листовите босилек. Ставете го повторно во релна околу 5 минути.