ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Зошто трудниците не смеат да подигнуваат и носат ништо тешко?
  Зошто трудниците не смеат да подигнуваат и носат ништо тешко?

  Зошто трудниците не смеат да подигнуваат и носат ништо тешко?

  Зошто трудниците не смеам да подигнуваат и носат ништо тешко?

  Освен што е многу тешко, посебно кога стомакот почнува да расте, постојат и неколку важни причини кои откриваат зошто подигнувањето на тешки предмети во бременоста може да биде опасно. Во бременоста лигаментите стануваат флексибилни, а зглобовите помалку стабилни, со што се зголемува можноста за повреда. Како стомакот расте, тежината се преместува ниско па притисокот на долниот дел на грбот кој станува загрозен.

  Промената на тежината може да предизвика недостаток на рамнотежа која ја зголемува веројатноста трудницата да падне и со тоа освен што ќе се повреди себе да го повреди и своето дете. Кога сте трудни, а морате да подигнете тежок предмет, важно е како да се подигнете.

  Свиткајте се во колената, грбот држете го право и користете ги мускулите на нозете. Доколку теретот е толку голем да предизвика сериозно напрегнување, не подигнувајте го, туку замолете некој друг за помош.