ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Зошто бебето изненадно се буди во текот на ноќта?
  Зошто бебето изненадно се буди во текот на ноќта?

  Зошто бебето изненадно се буди во текот на ноќта?

  Бебето во текот на ноќта сака да стане и да си игра – зошто?

   

  Причините за ноќното будење на бебето можат да бидат бројни. Можеби ќе му треба време да се прилагоди на менување на временските услови, менување на секојдневната рутина, вадење на забите, одење во градинка, кога се празници или ако е болно.

   

  Развојните фази, исто така, може да доведат да бебе кое долго време спие како новороденче на шест месеци почнува да се буди неколку пати на ден.

   

  Ако бебето започнува да се буди често во текот на ноќта, размислете во текот на денот што може да биде причина за тоа. Дали сте промениле нешто во начинот на кој функционирате? Дали нешто му смета во собата? Да не му е случајно ладно или премногу жешко? Можеби некоја светлина или телевизијата, која е запалена во близина на местото за спиење му пречи.

  Размислете исто така дали бебето претрпело нова развојна фаза, како што се промените во движењето. На пример, ако почнала да лази или да стои, сега може да се обиде да го стори дури и во текот на ноќта. Бебињата често сакаат да се обидуваат преку ноќ да го испробаат совладаното, тие стануваат, сакаат да играат во текот на ноќта, и ако ги пратите и ги разбудите уште повеќе, нема да бидете на вистинскиот пат за да ги спиете.

   

  Важно е да останете доследни во вашите рутини. Не го оставајте бебето да остане будно ноќе. Држете се кон вашите навики и бидете упорни. Оваа фаза може да потрае неколку дена, но може да потрае неколку недели.

  Се подразбира не го оставајте бебето да плаче во текот на ноќта. Разговарајте со него нежно. Седнете или легнете покрај него, пејте приспивни песни, разговарајте со бајка, галете го бебето. Сепак, не палете големо светло, не играјте си и не се преправате дека е средина на денот. Ова само ќе го наруши здравиот сон што ви треба вас и на вашето бебе.