ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Здрава исхрана   >  Зошто е важно Вашето бебе да се храни здраво од почетокот на неговиот живот
  Зошто е важно Вашето бебе да се храни здраво од почетокот на неговиот живот

  Зошто е важно Вашето бебе да се храни здраво од почетокот на неговиот живот

  Вашето дете расте, станува се повеќе активно, претворајќи се во мало човече со неговата единствена личност. Многу е важно мајката да му дава на бебето љубов и внимание, но исто така е важно, мајката да му обезбеди на бебето правилна и урамнотежена исхрана.

  Правилната исхрана во  периодот на доенчиња и мали деца е важна за обезбедување на раст, развој и постигнување на добро здравје. Исхрана од самото раѓање до три години значително  влијае на растот и  развојот во подоцнежниот период од животот.Под правилна исхрана подразбираме оптимален внес на хранливи материи како протеини, јаглени хидрати, масти, витамини, минерали. 

  Малите деца имаат високи нутритивни барања кои им обезбедуваат  брз раст и развој.

  Отстапувањето од основните принципи на правилна исхрана може да доведе до дебелина или неухранетост со бројни последици за здравјето, растот и развој на детето.

  Млекото е првата храна со која новороденчето се сретнува. Се претпоставува дека мајчиното млеко има апсолутна предност. Во случаи кога недостасува мајчиното млеко, адаптивната млечна формула е единствената адекватна замена до навршена една година па и повеќе.

  Мајчиното млеко и адаптирана формула млеко претставуваат комплетна храна на децата родени во термин во текот на првите 4-6 месеци обезбедувајки ги  сите хранливи состојки неопходни за оптимална раст и развој.

  Експертите за исхрана поставија строги правила за составот на млеко за бебиња. Најсовремените клинички истражувања се спроведуваат за да овозможат млеко со најздрав и најквалитетен состав.

  Во обид да се имитираат имунитети на придонесот што го дава млекото, постојат млека за бебиња  кои содржи оптимални количини на нуклеотиди, полинезаситени масни киселини (ЗКП), пребиотици, железо, витамин Д, калциум.